Главна / Друштво / У Грачаници обележена Мала Госпојина- Дан општине Грачаница

У Грачаници обележена Мала Госпојина- Дан општине Грачаница

Грачаница има почасно место на мапи Србије и ми морамо оправдати часно име које су за нас извојевали наши преци, поручио је председник општине Грачаница Срђан Поповић,   на свечаној Академији поводом Дана општине Грачаница, који се обележава на велики православни празник Малу Госпојину.
Обележавање Дана општине Грачаница Мале Госпојине,  почело  је јутрос  у манастиру Грачаница светом литургијом на којој је уз мањи број присутних ,  присутвовао и председник општине , а настављено свечаном Академијом одржаном у великој сали Дома културе у Грачаници.
Обраћајући се присутнима на Академији, председник општине Срђан Поповић  истакао је да је у насталој епидемиолошкој ситуацији на руководству општине био тежак и мукотрпан посао  који је обављен,  како је казао, лавовски и да се упркос овој пошасти градило и помагало породицама.

Свечаној Академији ,  због још увек актуелног  коронавируса, присуствовао је  мањи број гостију,  међу којима су били представници Епархије рашко-призренске, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић Стојановић, државни секретар у министарству образовања,  народни посланик Скупштине Републике Србије Милан Савић, директори општинских одељења и одборници СО Грачаница.

 

“Сабрали смо се данас на празник Мале Госпојине да обележимо Дан наше општине,  ове године скромније него претходних због пошасти са којом се цео свет носи.То међутим не умањује нашу посвећеност празнику и нашем дану у којем се подсећамо свега онога што смо радили и постигли и да најавимо нове планове”, казао је Поповић, обраћајући се присутним гостима.

Он је нагласио да је прошло готово пола године,  од тренутка када смо сви схватили да пандемија која је захватила читав свет, на жалост ограничава и  сваки део нашег живота.

“На почетку тог периода суочили смо се са тешким изазовима у здравству и успели да савладамо озбиљне проблеме, панику и непознанице које прате ову болест.Уз подршку наше Владе и Канцеларије за КиМ успели смо да сачувамо здравствени систем и да омогућимо његово нормално функционисање и да добијемо сву неопходну помоћ. У периоду који остаје иза нас, години која није била ни мало лака, у економском смислу, руководство наше општине и сваки наш радник појединачно,  трудили су се дa ураде све што је у њиховој моћи, како би у нашој Општини  створили предуслове да се сврста у ред најбољих, Истакао је Поповић.

Поповић је ракао да је општина Грачаница, радећи на решавању проблема у времену кризе  наставила  са реализацијом планираних развојних активности и пројеката.

“Грачаница има почасно место на мапи Србије и ми морамо оправдати часно име које су за нас извојевали наши преци. Данас стварамо услове у којима ђаци добијају најбоље образовање желимо да наши родитељи имају достојанствену старост и подршку,  спроводимо пројекте којима се развија наша општина, збрињавамо социјално угрожене породице и младe брачнe паровe, радимо на решавању еколошких проблема и унапређујемо живот наше омладине. То је нит која нас покреће и мотивише”, казао је председник општине Грачаница.

Он је нагласио да се  у  овој  општини  одувек  много радило и да је ово је крај  “познат  по вредним, паметним  људима, добрим домаћинима,  људима  који се не  стиде да  уче  од  других, али и људима који ће  радо своје знање пренети другима”.

Секретар еперхије рашко призренске, отац Саша Митровић, пренео је   благосов епископа рашко призренског Теодосија,  председнику општине Срђану Поповићу и свим мештанима поводом данашњег празника и позвао  вернике да остану на путу Светосавља.

„Слушајући реч и вољу божију треба да будемо несебични и да будемо братољубиви а никако самољубиви. Честитам паразник и славу председнику општине и грађанима Грачанице са жељом да свима нама и онима који воде ову општину  и народ Пресвета Богородица буде путоводитељка да нас научи да останемо народ божији и хришћани православци“, поручио је у беседи отац Саша Митровић.

Због пандемиоје Ковида-19,  ове године није било манифестација, које су претходних година пратиле прославу овог великог православног празника, који општина прославља и као свој Дан.

Check Also

Вучић: За 10 дана ПЦР лабораторија у Северној Митровици; Брнабић: Радови при крају, опрема за лабораторију купљена

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у северном делу Косовске Митровице у …