Главна / Вести / Србија / ВУЧЕВИЋ ИЗАБРАН ПО ТРЕЋИ ПУТ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИKА: Политика континуитета и наставак осмогодишње борбе за Нови Сад

ВУЧЕВИЋ ИЗАБРАН ПО ТРЕЋИ ПУТ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИKА: Политика континуитета и наставак осмогодишње борбе за Нови Сад

Милош Вучевић, кандидат листе СНС је после два мандата на челу Новог Сада данас пред одборницима Скупштине града изабран за трећи мандат за градоначелника Новог Сада.

Он је обраћајући се данас одборницима Скупштине Новог Сада у свом експозеу навео да је политика странке коју представља, политика континуитета и да је ово само наставак осмогодишње борбе за Нови Сад који су Новосађани изнад свега подржали!
Три узастоне победе и три мандата

– Наша листа „Александар Вучић – за нашу децу” добила је око 10.000 гласова више него на претходним локалним изборима, и поново има апсолутну већину у Скупштини града Новог Сада. И први пут од увођења вишестраначја једна странка у Новом Саду освојила је три узастопне победе, три узастопна мандата. Први пут се десило и да један човек буде три мандата градоначелник Новог Сада, наше српске Атине – започео је Вучевић свој експозе и нагласио да је ово за њега јако емотиван дан.
– Поносан сам. Срећан сам и почаствован што настављам да водим победнички тим, што настављамо заједно да се борим за нова радна места, за нове фабрике, школе, вртиће, домове здравља, да градимо мостове, путеве, да наставимо да уређујемо и унапређујемо наш Нови Сад. Пред нама су нове четири године великих борби за још бољи живот Новосађана, али и године још већих изазова. Јер ми се такмичимо сами са собом. Високо смо подигли лествицу, и сад нема стајања. И зато је Српска напредна странка, као апсолутни победник и ових избора и стожер владајуће коалиције у Новом Саду, „појачана” новом енергијом, младим и стручним људима. И када њих погледам, ја немам дилему да ли ћемо успети да реализујемо све оне планове за будућност Новог Сада. А има их много. Знате да сам ја човек од акције, а не неко ко седи и чека да му нешто падне са неба. Све што смо постигли за претходних 8 година су резултати марљивог и вредног рада. Имали смо снажну подршку наших суграђана, али имали смо и огромну помоћ и подршку председника Александра Вучића и Владе Србије.
Историјска незапосленост – испод шест одсто

– И захваљујући томе Нови Сад данас има историјску незапосленост – испод 6 %. У Новом Саду су после скоро 40 године отворене прве фабрике. За 8 година запослено је преко 27.000 људи. Извукли смо град из спирале сиромаштва у коју је тонуо за време бивше власти, стабилизовали финансије, и почели сами да стварамо, и да зарађујемо за будућност наше деце. Желим да је не дочекамо неспремни, да је се не бојимо. Да је заједно градимо, са новим идејама за планове које већ имамо – за нова радна места, за нове инвестиције, за веће плате и пензије, за квалитетнији живот. Сада имамо нове људе, нова лица, али и једну широку коалицију окупљену око Српске напредне странке. Kао и претходне четири године, ујединио нас је програм за Нови Сад, без обзира на разлике у идеологијама странака којима припадамо. Политика за нас није математика, није обично сабирање, калкулације, нити борба за фотеље и комунална предузећа. Политика је озбиљан програм, реалан, утемељен на знању. То су наши заједнички циљеви како да Нови Сад буде још развијенији, модернији, безбеднији, богатији, да Новосађани буду срећнији, да имају бољи стандард, да буду поносни на то како се користи новац из наше заједничке, новосадске касе.
– Зато ће и у наредне четири години наша заједничка политика бити вођена искључиво интересима Новог Сада да се развија, расте, предводи, буде по мери свих и да буде виђен – закључио је Вучевић додајући да их није зауставила ни пошаст са којом се још суочава цело човечанство – пандемија вируса ковид 19. Напротив, показали смо сву снагу, институционалну, и сву јачину града, нашег комуналног система. Нови Сад је остао на ногама. Сећате се како смо експресно покренули производњу средства за дезинфекцију натријум хипохлорита у ЈKП Водовод и канализација? Град је редовно дезинфикован, све јавне површине, сви објекти, и стамбени. Припремљени су вртићи и школе за безбедан боравак наших малишана. Здравствени систем је одлично функционисао. Брзо смо оспособили Сајам за ковид болницу. У два наврата смо помогли нашим привредницима који су најугроженији због ковида. Помогли смо пензионерима са нижим пензијама и примаоцима социјалне помоћи. Имали смо довољно новца (а то је онај суфицит који је опозиција пљувала) да сачувамо здравље грађана, да сачувамо радна места, али и систем града у тим изузетно тешким условима. Показали смо снагу Новог Сада и одговорност Новосађана. И то је важно да по 100 пута истакнем. Kорона нас је све променила, успорила је неке наше планове, али нас је ојачала у намери да не одустанемо, и не посустанемо у даљој борби за Нови Сад. Јер од нас зависи наша будућност – рекао је Вучевић и најавио да их чека пуно посла.

Велики пројекти у најави

– Пред нама су велики пројекти, један од највећих је потпуна реконструкција СПЕНС -а, изградња централног пречистача отпадних вода, и решавање проблема градске депоније, озелењавање града… Не због поглавља 27, кажу најскупљег поглавља, већ због нашег здравља, и наше здравије будућности. – Стратешки важни пројекти за Град Нови Сад су изградња канализационе и водоводне мреже у деловима Града у којима није до сада изграђена, као и изградња Централног пречистача отпадних вода. У овом моменту имамо израђену пројектно – техничку документацију у вредности од 2 милијарде динара за канализациону мрежу, док пројекти у изради и ревизији износе око 17 милијарди динара. Са наведеним пројектима око 90% канализационог система Града биће покривено и тиме ће канализациони систем бити припремљен за повезивање на будући Централни пречистач отпадних вода.
Процењена вредност инвестиције Централног пречистача отпадних вода износи око 100 милиона ЕУР. Нови објекти намењени здравству, али и пронаталитетна политика представљаће и даље један од најважнијих сегмената подршке према младим брачним паровима и Град ће наставити финансирање четвртог покушаја вантелесне оплодње. Центар за репродукцију у Алмашкој улици, чији почетак рада се очекује крајем ове године још један је од пројеката на чијем унапређењу ће се континуирано радити и у наредним годинама.

Завршетак и почетак рада Музичко – балетске школе и низ манифестација и концерата који нас очекује у наредним годинама у једној од најсавременијих концертних дворана, окупиће Новосађане на једном месту, које ће, скоро извесно, постати ново место састајања. Место на понос свим суграђанима. али и велики број инвестиција у области образовања.

ИТ сектор постао важан сегмент

Вучевић је нагласио је да је важан сегмент у развоју Новог Сада ит-сектор, производња софтвера и видео-игара.

– На наше тржиште су дошла највећа светска имена из ИТ индустрије, попут америчког Епиц гамес, а долазе и БМТС, KОНТИНЕНТАЛ, НИДЕK… И даље ћемо подржавати бројне програме самозапошљавања, подржаваћемо развој женског предузетнишва, микро, малих и средњих предузећа. Развијаћемо програм дуалног образовања, као активан партнер у том процесу – Радимо на томе да наш Универзитет има науређенији кампус, да имају најбоље услове за рад, да се у том „кватру знања” (некадашњем радничком кварту) поред новог Научно – технолошког парка, ускоро нађе и Центар за вештачку интелигенцију. Наставићемо снажно да подржавамо младе таленте, и развој нових технологија, и ИТ и креативну индустију… Нови Сад ће им обезбедити најбоље услове за рад, по светским стандардима – једнима нову Музичку и Балетску школу, другима нове спотске центре, трећима научно истраживачке центре и хабове …
Циљ да млади остају и да се повратак оних из иностранства

– Наш циљ је млади остају. И да се врате они који су отишли. – Са њима је лакше.. Са том енергијом младости… И подмладили су све нас. Заувек смо остали Омладинска престоница Европе. И тако ћемо дочекати и следећу титулу – Европска престоница културе. И Нови Сад ће се још једном показати целом свету. Сво своје традиционално благо, и сву своју енергију и креативност. Kао град културе, изградња мреже културних станица широм територије Града, укључујући и насељена места, уз потпуно нов концепт културног и уметничког хаба у познатој Kинеској четврти, допринеће даљем развоју овог важног сегмента. Тренутна мрежа чини 8 културних станица, а циљ нам је да до године титуле, Град Нови Сад има до 15 културних станица, у сврху децентрализације културних садржаја. А пред нама су и нове титуле – она посебно важна Зелена престоница Европе. Данас је 27.000 запослених више него пре 8 година. Данас је просечна плата око 66.000 динара. Чак 20.000 динара више него пре 8 година.
Најстабилнија локална самоуправа

– Нови Сад је финансијски најстабилнија локална самоуправа у земљи. За 8 година ни један динар нисам задужио Нови Сад, а и даље морамо да отплаћујемо дугове бивше власти. Градски будшет је удвостручен, захваљујући нашој одговорној политици, али и великом броју нових инвестиција и отварању нових радних места. Очекујемо нове инвестиције, нова радна места. Реално је да ће Нови Сад и у годинама које следе бити једно од највећих градилишта у овом делу Европе. И Национални инвестициони програм „Србија 2025.” дочекали смо са припремљеним пројектима. Сада са нестрпљењем очекујемо почетак њихове реализације. Kао и до сада, ја ћу увек бити спреман да саслушам оне који другачије мисле, али не и оне који мрзе свој град, и који му не желе добро. И још ћу се жешће, истином и аргументима, борити против лажи, спинова, мржње и нетолеранције – закључио је Вучевић на крају свог еспозеа. У току дана се очекује и гласање о новом руководству.
Ово су кандидати за заменика и Градско веће МИЛАН ЂУРИЋ, заменик градоначелника

Чланови Градског већа

1. АДРИЈАНА МЕСАРОВИЋ, за буџет, финансије и инвестиције 2. МИЛОВАН АМИЏИЋ, за управу, прописе и урбанизам 3. ЗДРАВKО ЈЕЛУШИЋ, за комуналне послове 4. ДИНА ВУЧИНИЋ, за образовања 5. ДАЛИБОР РОЖИЋ, за културу 6. ДРАГАН СТАЈИЋ, за здравство 7. ОГЊЕН ЦВЈЕТИЋАНИН, за спорт и омладину 8. МИРА РАДЕНОВИЋ, за заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност 9. БРАНKА БЕЖАНОВ, за социјалну заштиту и бригу о породици и деци 10. МИЛОРАД РАДОЈЕВИЋ, за привреду 11. АЛЕKСАНДАР KРАВИЋ, за саобраћај и путеве

Check Also

Петковић: Бојану и Мирославу сам пренео да нису сами

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на својој Фејсбук страници написао је да је данас …