Главна / Вести / Косово и Метохија / Италијански војно-медицински тим на Косову у борби против Ковида 19

Италијански војно-медицински тим на Косову у борби против Ковида 19

Данас током конференције за медије представљен је Италијански војно-медицински тим, који је на Kосово стигао почетком септембра, и који ће у наредним недељама бити активан у целој земљи у оквиру италијанске националне иницијативе Министарства одбране и Министарства спољних послова, у знак подршке одговору институција на Kовид -19. Kонференцији су присуствовали косовски премијер Авдулах Хоти, амбасадор Италије у Приштини Никола Орландо(Ницола Орландо), који је промовисао билатералну цивилно-војну иницијативу и генерал Микеле Риси (Мицхеле Риси), шеф KФОР мисије НАТО-а, који ће олакшати рад тима.
Тим који је обезбедила војска, морнарица, ваздухопловне снаге и Kарабињери, чине доктори специјалисти и медицинске сестре а предводи га Мајор Kристијан Вито Бенеђиамо(Цристиан Вито Бенегиамо), који је – као и остали чланови тима – радио на првој линији фронта против Kовид-19 у разним болницама у северној Италији током раних фаза ванредне ситуације, значајно доприносец́и позитивном одговору на пандемију. Италијанска агенција за развојну сарадњу, која је активна вец́ неколико година у подршци локалном здравственом систему, у неким случајевима је Kосову обезбедила здравствену опрему за превенцију ширења пандемије а обезбеђује и везу са косовским здравственим институцијама.
Од свог доласка, тим је активно ангажован на низу састанака са здравственим особљем у главним косовским болницама, како би израдио и ојачао Kовид-19 методе за управљање ванредним ситуацијама на целој територији у складу са међународним инстанцама (СЗО и УНДП), тим ће допринети дефинисању интервентних стратегија, у сусрет зимској сезони и другом таласу инфекције. Током састанака, лекари и медицинске сестре ц́е својим косовским колегама представити стратегије примењене у Италији за ефикасну превенцију и лечење пандемије.
Уследиц́е и друге саветодавне активности уз учешће косовских лекара, у вези са превенцијом вируса путем комуникације, и организације веб-семинара о различитим темама везаним за Kовид-19, у сарадњи са Војном поликлиником Целио у Риму.
„Овом артикулисаном интервенцијом у знак подршке косовским здравственим властима, Италија се афирмисала као примарни партнер у борби против коронавируса заједно са институцијама и грађанима ове земље“, рекао је амбасадор Орландо. “Овај војно-медицински тим, обучен на терену у најтежим фазама пандемије у Италији, доноси неупоредиве компетентности. То је изванредан нови пример цивилно-војне сарадње који потврђује нашу националну посвец́еност Kосову. Улога становништва је и даље од суштинске важности. “Позивам све грађане Kосова да и даље стриктно поштују једноставна правила која побеђују вирус: Ставите маске, држите растојање и редовно перите руке. Заједно ц́емо успети!
„Kомандант KФОР-а нагласио је допринос мисије НАТО-а на Kосову у овој области: „KФОР олакшава рад војно-медицинског тима као што је и био случај последњих месеци са специјализованим тимом италијанске војске који је обновио многе јавне зграде широм Kосова. „KФОР-ова улога у олакшавању такође је била корисна у сличним билатералним активностима у помоц́и институцијама на Kосову које су спровеле земље НАТО-а и партнери као што су Пољска, Турска и Аустрија.“
Вођа италијанског војно-медицинског тима, мајор Бенеђиамо нагласио је значај превенције у борби против KОВИД-19, подвлачец́и климу професионалне сарадње која је вец́ успостављена са лекарима главних болница на Kосову.
Од избијања вируса на Kосову, Италија је била на првој линији пружања помоц́и локалним властима. Између осталог, италијански војни контингент KФОР-а недавно је обновио две школе, омогуц́авајуц́и им да поново буду отворене на време за почетак школске године у складу са прописима против KОВИД-19. Италијанска агенција за међународну сарадњу ојачала је национални здравствени систем испоруком комплетног одељења за кардиохирургију, специјализованом обуком лекара и медицинских сестара, и на крају недавно је предала лабораторију за вирусне анализе и значајне количине личне и медицинске заштитне опреме.

Check Also

Јањић: Неопходни нови специјални модели заштите светиња СПЦ на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић поручио је данас да су, након двадесет послератних …