Главна / Вести / Србија / Вучић за Ројтерс: Нема брзог политичког решења за КиМ

Вучић за Ројтерс: Нема брзог политичког решења за КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за агенцију Ројтерс да споразум о економској сарадњи Београда и Приштине неће нужно убрзати и политички договор две стране.

Београд и Приштина сагласили су се да предузму кораке ка економској сарадњи, укључујући рад на заједничким инфраструктурним пројектима, у споразумима потписаним у Белој кући овог месеца, које су САД и председник Доналд Трумп назвали “пробој” у односима две стране, подсећа агенција Ројтерс.

Александар Вучић је споразуме описао као “велики корак у правом смеру”, али и истакао да је пут до политичке нормализације још дугачак.

“Мислим да су такви споразуми веома важни да би се сачувао мир и да једном заувек решимо своје проблеме, да имамо јасну будућност за нашу децу “, рекао је Вучић за Ројтерс.

Иако је економску сарадњу описао као “кључну” за било какве будуће политичке договоре, Вучић је рекао да то не значи да  “каже да смо близу политичког решења”.

Вучић будућност Србије види у уравнотеженим везама и са Истоком и са Западом, чак и ако би то значило да “повремено наљутити обе стране”.

“Ако живите у малој земљи која је географски смештена на раскрсници, онда би ваша политика требало да буде одржавање мира и стабилности, било тиме што се ни са ким не препирете, што је немогуће, или да се свађате са свима подједнако”, описао је сликовито Вучић положај Србије.

Вучић је поновио да је Србија на европском путу, али да мора да живи и има пријатеље у САД-у, али у Москви и у Пекингу, и да се тога не стиди.

Ројтерс је навео да је Вучић недавно ризиковао сукоб са Кремљем тиме што је одустао од војних вежби у Белорусији.

“Понекад, да бисмо заштитили своју војну неутралност, остајемо сасвим сами”, рекао је у интервјуу за Ројтерс председник Србије Александар Вучић.

Извор: Ројтерс, РТС

Check Also

Петар Петковић са амбасадором Краљевине Норвешке о току дијалога Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Краљевине Норвешке …