Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић уочи Светског дана срца-“Сви можемо бити хероји свога срца”

Петковић уочи Светског дана срца-“Сви можемо бити хероји свога срца”

Светски дан срца је установљен 29.09. 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

 

Владимир Петковић из Саветовалишта за дијабетес Дома здравља Грачаница гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница рекао је да у време пандемије коронавируса овај дан неће бити обележен као претходних година али ће тог дана пацијентима којима је потребна било која здравствена услуга додатно бити измерен ниво шећера у крви и крвни притисак.Петковић је апеловао на све дијабетичаре и кардиоваскуларне болеснике да поштују све препоруке лекара.

 

“Сви можемо бити хероји свога срца тако што ћемо обећати себи, својој породици, својим пријатељима, својим болесницима, становништву да мале промене у животном стилу могу утицати на здравље нашег срца: престанак пушења, правилна исхрана, 30 минута физичке активности дневно могу да помогну у превенцији болести срца и крвих судова.Стратегија за превенцију и контролу хроничних незаразних болести (ХНБ) са акционим планом подржана је од стране доносиоца одлука“.

 

Према подацима Популационог регистра  у Србији за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (KВБ) током 2017. године у Србији је умрло 53.668 особа. Петковић је истакао да је ово веома опака болест и да се редовно прати стање организма како би се започело лечење у право време.

 

„ Болести срца и крвних судова, са учешћем од 51,7% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији. Заједно, исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести, водећи су узроци смртности у овој групи обољења. У кардиоваскуларне болести спадају: реуматска болест срца, хипертензивна болест ,исхемијске болести срца, цереброваскуларне болести ,а остале болести срца и система крвотока чине 48,5% свих смртних исхода од KВБ. Kао најтежи облик исхемијских болести срца, акутни коронарни синдром је водећи здравствени проблем у развијеним земљама света, а последњих неколико деценија и у земљама у развоју. Најзначајнији фактори ризика за настанак кардиоваскуларних болести је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међутим, постоје и неки фактори ризика који не могу да се контролишу“,рекао је Петковић.

 

Check Also

У српским срединама на КиМ један смртни случај, 77 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији, према најновијим подацима, једна особа је преминула од …