Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: За Србију важно да има одличне односе са Турском

Вучић: За Србију важно да има одличне односе са Турском

За Србију је важно да има одличне односе и комуникацију са Турском, јер је реч о једној од све важнијих сила у свету, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић уочи састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Истанбулу.

Вучић је изјавио да до тет-а-тет сусрета са Реџепом Тајипом Ердоганом у Истанбулу долази на позив турског председника и да ће теме састанка бити сва горућа питања, као и економске теме, односи у Медитерану, али свакако и споразум потписан у Вашингтону.

“Често се виђамо и важно је за Србију да има добру, одличну комуникацију са Турском. То је једна од најважнијих регионалних сила у свету, али и једна од сила која је све важнија у светским оквирима, а њихов демографски, економски, културни и сваки други потенцијал је огроман”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Подсетио је да је Турска близу Србије, има велики утицај у нашем региону, због чега је важно да постоје одлични односи.

“Трудимо се да, упркос разликама по питању КиМ, сачувамо најближе пријатељске односе са Турском и да их унапређујемо”, рекао је Вучић и истакао да од 1920-их година, када је са Кемалом Ататурком успостављен, чинило се тада, трајни мир, увек важно да са Турцима имамо добре односе.

“Не постоји ниједан разлог да бисмо ми желели да имамо лошије односе”, додао је председник.

Истакао је да ће се разговарати о свим горућим питањаима, а да је он припремио економске теме, те да ће замолити турског колегу за подршку за једну индустријску зону у Србији, будући да постоје турске компаније заинтересоване да је развијају, али је потребна и подршка председника.

Тема разговора биће и Вашингтонски споразум.

“Свакако је турска страна заинтересована за више тема. Не би желели да неке друге земље узму Србију као штит у борби против Турске. За нас је важно да се трудимо и покушамо да чувајући мир и стабилност, сачувамо најбоље односе са пријатељима”, рекао је Вучић.

Додао је да ће се разговарати и о ситуацији у Медитерану, о односима са Грчком и другим земљама, а да ће он сам председнику Турске указати на значај резолуција Савета безбедности УН, 478 и 1244 и да је важно да се ствари решавају дијалогом.

“Када видите како Ердоган разговара са много моћнијим земљама, важно је да људи разујемо да ми имамо поштовање турског председника и државе. Трудићу се да ту врсту односа задржимо у интересу Србије”, напоменуо је Вучић.

Додао је да турске компаније већ послују у Србији, да су помогли бројним локалним самоуправама да запосле људе, јер “шта би Владичин Хан да немамо ‘Теклас'”.

“Немамо права да се играмо рата и дечјих игара, већ да размишљамо како Србија да иде даље”, додао је Вучић.

Извор: Тањуг, РТС

Check Also

Прослава Ђурђевдана (Ђурена) – традиција за одрживу будућност Горанаца

Велике падине Шар планине простиру се дуж јужног дела Kосова. Део планине по имену Гора …