Главна / Вести / Косово и Метохија / Бећировић: Грађани Косова су таоци криминалаца који се крију иза ОВК

Бећировић: Грађани Косова су таоци криминалаца који се крију иза ОВК

Хапшења некадашњих припадника ОВК узбуркала су духове у Приштини, међутим директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане др Зијад Бећировић у интервјуу за Косово Онлине каже да не верује да ће то довести до дестабилизације Косова.

“Наиме, један део припадника и челника ОВК су годинама, а сада се може рећи и деценијима, спроводили тортуру над својим сународницима Албанцима. Разни облици изнуде, претње, рекетирање, чак и неразјашњена убиства и слично су нажалост постали свакодневица на Косову. Некада се све то, оправдано или не, приписивало Србији, а сада то раде ‘хероји’, којима је ОВК био покриће за разноврстан и у великом опсегу почињен  криминал и корупцију. Грађани Косова су таоци тих појединаца и група и коначно је дошло време да се ослободе. Цивилизацијски однос од појединаца и  инстутуција захтева да подрже све оне активности које доприносе расветљавању ратних злочина и санкционисању криминала и корупције, без обзира на то ко је починитељ”, наводи Бећировић.

Када је реч о споразуму у Вашингтону, који је и даље главна тема не само у региону него и у Европи и САД, директор Института ИФИМЕС из Љубљане каже:

“Верујем да ће цео регион имати користи од тог споразума, а не само Београд и Приштина. У фокусу је мали Шенген и све ће државе имати користи од њега. Потврда тога је и отварање регионалне канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду, што представља нов почетак за Србију и регион западног Балкана. Сваки споразум је бољи од сукобљавања и рата, поготово ако су стране спремне да га поштују и примене.”

Да ли је тим споразумом Вашингтон поново преузео иницијативу од ЕУ?

Вашингтон је помогао и ЕУ и Русији. Ово је добра основа и шанса за све. Ратом се тешко било шта постиже и рат као опција је најпогубнија варијанта за западни Балкан.

Очекујете ли неке конкретне потезе Брисела у наредном периоду када је реч о дијалогу Београда и Приштине?

Неће бити ништа посебно. ЕУ коначно треба  да заврши оно што је започела. Убрзан улазак држава западног Балкана у ЕУ. То би требало да буде приоритет, а упоредо треба финализовати још отворено питање Косова.

Како коментаришете тренутну ситуацију у Црној Гори и шта очекујете од нове владе?

Биће потребне године како би се демонтирао мафијашко-криминални режим Мила Ђукановића. Сада је најважније отклонити тензију у Црној Гори, коју је свесно изазвао и још је изазива Мило Ђукановић, а онда хитно донети нови закон о обавештајној служби како би се демонтирала Ђукановићева тајна политичка полиција. Нова влада Црне Горе наћи ће се у тешкој ситуацији јер ће осим демонтирања режима, који је капиларно присутан у свим сегментима црногорског друштва и фактички у свакој породици у Црној Гори, економска обнова државе и повећање стандарда грађана бити највећи изазов за нову власт. Катастрофално вођење Црне Горе кулминирало је за време пандемије ковида-19, а непотребно затварање државних граница додатно је девастирало ионако слабу економију и посебно туризам, који је на нивоу од 10 одсто у поређењу са прошлогодишњом сезоном. Важно је успоставити потпун надзор над луком Бар, која је епицентар криминала, посебно нарко-бизниса, али и других облика криминала.

Шта очекујете, какви ће бити наредни потези Мила Ђукановића, који је чак најавио и борбу из шуме?

Цео свет зна да је режим Мила Ђукановића поражен и то је врло важно. Екипа око Ђукановића и он сам, који је једним делом жртва својих најближих сарадника, у основи окупљају стари окоштали комунистички кадар, али његово и њихово време је прошло. Постоје кризна подручја на свету, па ако је Ђукановићу до рата, има бројне прилике, али неће он ратовати. Не бих се изненадио да покуша да постигне договор са новом влашћу, да издејствује имунитет за себе. Чак и да касније промени политичку опцију. С њим је све могуће.

Како процењујете актуелну ситуацију у БиХ и односе Бањалуке и Сарајева?

Не ради се о две државе да бисмо причали о односима. Ситуација у Босни и Херцеговини би могла да се брзо промени само уколико криминализоване структуре у БиХ не би виделе рат као могуће решење како би спасле своје позиције и привилегије. Милорад Додик предњачи у деструкцији и дубоко је огрезао у криминалу и корупцији. Једино што још може да понуди јесу додатно безнађе и неизвесност и због тога види рат као решење и непотребно увлачи Србију у ту причу. Након споразума у Вашингтону више нема никакве приче и дилема у вези са повезивањем судбине Косова са Босном и Херцеговином и због тога постоји толика нервоза код појединих политичких и криминалних моћника.

Извор: Косово Онлине

Check Also

У српским срединама на КиМ од 97 тестираних 21 особа позитивна на ковид 19

Према последњим подацима  Завода за јавно здравље у  Косовској Митровици, од 97 тестираних узорака 21 …