Главна / Некатегоризовано / Бруцошима 51. генерације студената Приштинског универзитета уручени индекси

Бруцошима 51. генерације студената Приштинског универзитета уручени индекси

На Факултету техничких наука Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици свечано су уручени индекси 51. генерацији студената који су уписали прву годину академских студија.

У амфитеатру факултета, уручивању индекса присуствовали су декан Небојша Арсић, помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и Слађана Марковић-Стојановић, шеф кабинета министра просвете Ненад Радић, народни посланик Милан Савић, ректор Приштинског универзитета Здравко Витошевић и официр за везу Републике Србије Дејан Павићевић.

Декан Небојша Арсић је студентима пожелео срећан почетак школске године и рекао да је основни задатак професора да од њих направи добре и стручне људе.

“Нама је ово најлепши дан у години а то је када примамо нову генерацију студената а посебно нас радује чињеница да ове године имамо повећан број студената на првој години, него што је то било претходних година. То је за нас врло охрабрујуће а истовремено и врло обавезујуће. На нама је задатак да радимо на вашем образовању и од вас направимо добре, честите, поштене људе и добре стручњаке.” рекао је Арсић.

Ректор Приштинског универзитета Здравко Витошевић је истакао да је ове године на универзитету уписано 1180 студената и том приликом им поручио да буду вредни и марљиви.

“Ето нас по 51. пут у просторима нашег Универзитета, привремено измештеног у Косовску Митровицу. Сви знамо колико држава улаже у наш универзитет, а он то враћа на најбољи могући начин, сјајном организацијом десет факултета. Ове године је на прву годину академских студија уписано 1180 студената. Шта је лепше од тога, што се толики број младих људи определио да своја академска знања и вештине, управо подели са преко 150 наставника и сарадника и 90 наставника који долазе са других универзитетских центара. Шездесетих година, тадашњи амерички председник Џон Кенеди, је приликом посете поморске академије вашингтонског универзитета, изговорио реченицу која је упамћена – “Наш напредак као државе, није могућ без напретка у образовању.” Данас полазите и пењете се степеницама успеха, други пут за вас не постоји, али вас молим, да када се будете пењали тим степеницама, да се на том путу јавите онима који са тих степеница полако силазе, јер један од тих људи сам и ја. Будите паметни и упијајте све вештине и знања за које ћете имати прилике да сазнате у овим прелепим просторима.” наводи Витошевић.

Посланик у народној скупштини и некадашњи студент Факултета техничких наука Милан Савић поручује студентима да је данас почео најлепши део њихових живота.

“Желим да вам кажем да је данас почео најлепши период вашег живота, уписали сте перспективан и леп факултет, са дивним професорима, сарадницима и деканом. Будите добри људи, пријатељи и студенти. Помозите колегама, будите реални и верујте у своју будућност. Самим тим што имате привилегију да студирате на овој светој српској земљи, значи да имате и дужност и обавезе. Наши студенти су се увек организовали када је држави било потребно, када је Србија позвала, они су бранили наше светиње, протестовали против разних такси и увек смо били једно са нашом државом. који је такође студентима пожелео срећан почетак школске године.” рекао је он.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истиче да Влада Републике Србије чини све у својој моћи, да помогне српском народу на Косову и Метохији али и самом Универзитету.

“Долазећи у Косовску Митровицу видео сам како студенти носе своје кофере, испуњене надом за боље сутра и бољу будућност, и сетио се себе и својих почетака. Заиста, студентско доба је једно од најлепших животних доба, али са друге стране, овај период јесте преломни период који ће вас определити за цео живот. Будите вредни, марљиви и упијајте знања и трудите се да будете добри људи и на време полажете своје испите. Влада Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију чине све да помогну, не само српском народу на Косову и Метохији већ конкретно да помогну овом дивном Универзитету, који заједно са својим народом преживљава комплетну судбину. Овај Универзитет је прворазредна национална институција која много значи за опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији. Она је расадник интелектуалне елите коју узгајате, стварате, која треба да помогне свима нама, да будемо још бољи у будућности. Држава Србија и Влада Републике Србије учиниће све да још више и још снажније и јаче помогне овај универзитет. ” рекао је Петковић.

Свечано уручивање индекса је спроведено по прописаним мерама заштите од корона вируса, тако да је самој свечаности присуствовао одређен број студената. Индексе су студентима уручили помоћник директора Канцеларије за КиМ Слађана Марковић-Стојановић и шеф кабинета министра образовања, науке и технолошког развоја Ненад Радић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Радмила Арсић: Мој брат је осуђен само зато што је Србин

Сестра осуђеног Ненада Арсића из Чаглавице изјавила је за Kосово Онлајн да сматра да је …