Главна / Вести / Косово и Метохија / Ансамбл “Венац” из Грачанице  биће домаћин радионице свирања на кавалу

Ансамбл “Венац” из Грачанице  биће домаћин радионице свирања на кавалу

Српско етномузиколошко друштво организује радионицу свирања на кавалу и певања уз кавал у Грачаници и Штрпцу, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и техничку подршку ансамбла “Венац”.

Радионице представљају важан део пројекта, под називом “Истраживање и ревитализација праксе свирања на кавалу на Косову и Метохији”, који је заснован на теренском истраживању и очувању раритетне инструменталне и вокално-инструменталне праксе свирања на кавалу, коју су 2011. године Центар за очување наслеђа Косова и Метохије, Српско етномузиколошко друштво, локалне заједнице и културно-уметничка друштва уписали на националну листу заштите НКН елемента.

Циљеви радионице су: комбиновање практичне и теоријске едукативне активности у вези са НКН елементом – кавалом; пренос знања младим генерацијама од стране стручних лица; умреженост са локалном заједницом која подржава очување музичко-културног добра; обезбеђивање веће видљивости овог угроженог музичко-културног елемента; евалуација непосредних резултата радионица и планирање дугорочних резултата (подстицај бољој одрживости музичке праксе).

Реализатори радионице су: др Мирјана Закић, етномузиколог, ФМУ Београд, руководилац радионице, председник СЕД-а; др Сања Ранковић, етномузиколог, ФМУ Београд, водитељ радионице певања; др муз. ум. Милош Николић, професор кавала у Музичкој школи “Мокрањац” у Београду, водитељ радионице свирања.

За учешће у радионици у Грачаници од 10. до 13. октобра, пријављено је 28 полазника, углавном деца и омладина са централног Косова која су чланови Дечијих ансамбала Венац и Музичке школе “Стеван Мокрањац” из Грачанице, као и део колектива запослених у ансамблу “Венац”.

Ансамбл “Венац” је за ову радионицу обезбедио 28 кавала за свих 28 полазника радионице.

Наредна радионица организоваће се у Штрпцу од 14. до 18. октобра.

 

Check Also

Приштина, почело пресељење избеглица из Авганистана у Велику Британију

Група од 117 избеглица Авганистана напустила је привремено боравиште на Косову и Метохији И пребачена …