Главна / Друштво / Трибина у Грачаници: Положај жена и патријархалне вредности у горанској заједници на КиМ

Трибина у Грачаници: Положај жена и патријархалне вредности у горанској заједници на КиМ

Дом културе „Грачаница“ организује трибину „Положај жена и патријархалне вредности у горанској заједници на Косову и Метохији у изолованим срединама“ у оквиру пројекта „Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“. Трибина ће се одржати у понедељак, 12. октобра у 19 часова.

О положају жена и патријархалним вредностима у горанској заједници на Косову и Метохији у изолованим срединама говориће др Јадранка Ђорђевић Црнобрња, виши научни сарадник у Етнографском институту САНУ и Зећир Зурапи представник горанске заједнице.

„Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“ је пројекат са којим желимо да укажемо на свакодневно присуство страха у свим друштвеним, социјалним аспектима живота у затвореном гетоизираном окружењу, који је ранијих година реализован као низ трибина на којима су психолози, психоаналитичари, затим универзитетски професори из области историје, социологије, књижевности, сликарства говорили о страху као феномену са којим живимо и са којим се сусрећемо.

Овогодишњи пројекат посвећен је Горанцима и требало би да нам да одговоре на нека важна питања као што су: какав је положај жена у горанској заједници на Косову и Метохији, несигурност као покретач и ограничавајући фактор у гето култури горанске заједнице, развој културе у горанској заједници на Косову и Метохији услед гетоизације, социјализација као страх од промене.

Број посетилаца биће ограничен а на улазу у Дом културе биће мерена температура и вршиће се дезинфекција.

Пројекат „Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“ се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Извор: Дом културе Грачаница, саопштење

Check Also

Прослава Ђурђевдана (Ђурена) – традиција за одрживу будућност Горанаца

Велике падине Шар планине простиру се дуж јужног дела Kосова. Део планине по имену Гора …