Главна / Друштво / Данас је Међународни дан девојчица

Данас је Међународни дан девојчица

Међународни дан девојчица, под слоганом “Мој глас, наша равноправна будућност”, обележава се данас, а војвођански Заштитник грађана наглашава да постизање родне равноправности и оснаживање свих жена и девојчица представља један од циљева одрживог развоја.

Кључну улогу у постизању родне равноправности има образовање које касније отвара могућности девојчицама за усавршавање и боље запошљавање, као и напредовање у струци.

“Релевантне институције, пре свега образовне, деценијама чине напоре да пруже једнако право на образовање и девојчицама и дечацима, али да би резултати били видљивији, напоре институција треба да подрже и микро средине, односно породице из којих девојчице долазе”, каже се у саопштењу покрајинског Заштитника грађана.

Додаје се да је неопходно радити на подизању свести свих чланова друштва о значају и потреби образовања, као једном од темеља изградње толерантног друштва једнаких могућности за све.

Међународни дан девојчица обележава се широм света у циљу промовисања права девојчица и подизања свести о неравноправности с којом се оне суочавају само зато што су девојчице.

Ове године обележава се и 25 година од усвајања Пекиншке декларације и Платформе за акцију – најзначајнијег и најнапреднијег документа који се бави унапређењем права жена и девојчица, чији је циљ свет у којем свака девојка и жена може да оствари сва своја права, као што су живот без насиља, похађање и завршавање школе, избор када и за кога ће се удати и зарађивање једнаке плате за једнак рад.

Овогодишња тема Међународног дана девојчица носи назив “Мој глас, наша равноправна будућност”.

Фокус је на подршци девојчицама адолесцентског узраста да живе живот без родно заснованог насиља, штетних пракси, ХИВ-а и АИДС-а, да уче нове вештине у сусрет будућности коју одаберу и да, као генерација активисткиња, предводе убрзане друштвене промене.

Извор: Танјуг

Check Also

Епидемиолошка ситуација на централном Космету релативно стабилна

Епидемиолошка ситуација на централном Космету је релативно стабилна. КБЦ-Приштина у Грачаници опремљен је и спреман …