Главна / Вести / Косово и Метохија / Без Заједнице српских општина могуће да Срби напусте приштинске инсититуције

Без Заједнице српских општина могуће да Срби напусте приштинске инсититуције

Представници Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

Одбијање Приштине да разговара о ЗСО је удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, после састанка.

То је један од пет закључака, после изјава из Приштине које иду у том правцу, те неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013.

petkovic,, djuric,, srbi, sa, kim

Петковић је истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ и да ће свако игнорисање обавезе да она буде формирана, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, бити третирано као отворени напад на стечена права српског народа.

Петковић је напоменуо да су Срби пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО, па су зато и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему.

“Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ”, рекао је Петковић.

На састанку је изражено заједничко незадовољство због одбијања Приштине да са надлежним институцијама Београда сарађује на расветљавању убиства Оливера Ивановића и опструкција којима приштински правосудни органи покушавају да заштите налогодавце и починиоце злочина. На састанку су осуђени сви покушаји политичке злоупотребе овог случаја.

Срби са Косова и Метохије захвални су председнику Александру Вучићу и Влади Србије на доследној и одлучној помоћи и наставиће да безрезервно подржавају настојања Београда да политичким и дипломатским средствима заштити српске државне и националне интересе на Космету. Срби са Косова и Метохије имају апсолутно поверење у председника Александра Вучића и његову непоколебљивост у борби за српски народ у покрајини, а нарочиту захвалност дугују донедавном директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу као кључном актеру те борбе, коју ће наставити и са позиције амбасадора Србије у САД, један је од закључака донетих на састанку.

Посебна захвалност исказана је због највећег инвестиционог таласа у српским срединама на Косову и Метохији у последњих неколико деценија, уз оцену да је економска самоодрживост српског народа у покрајини један од најважнијих предуслова његовог опстанка.

Извор: Танјуг, ТВ Мост

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …