Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракочевић: Нереално очекивати да ће пасти косовска влада, уколико Срби изађу из приштинских институција

Ракочевић: Нереално очекивати да ће пасти косовска влада, уколико Срби изађу из приштинских институција

До сада ниједна влада у Приштини није пала због Срба и није реално очекивати да ће они оборити владу због повлачења Срба, изјавио је новинар и аналитичар из Грачанице Живојин Ракочевић за РТВ Грачаница одговарајући на питање да ли очекује да ће пасти косовска влада уколико Срби изађу из овдашњих косовских институција.

„Ми знамо да је та влада у Приштини потпуно некомпетентна и да је Хоти одмах од стране немачких медија означен као слуга многих господара, а да је та влада један провизоријум који чека да се заврше избори у Америци и да се види којим путем ће онда моћи да се крећу албанске националне жеље“, истиче Ракочевић.

Када су дијалог и споразум о ЗСО у питању, Ракочевић сматра да је дијалог мртав већ седам година, а да је Заједница српских општина услов свих услова за успостављање нормалног живота Срба на КиМ.

„Дијалог је мртав већ седам година, од како се не примењује оно што је потписано у Бриселу, а то је Заједница српских општина. Седам година имамо празне приче о нашим слободама, о нашим правима, о томе како оне треба да изгледају. ЗСО је услов свих услова да би се макар почело размишљати о нашој слободи, нашем повратку у градове, о аутономији јер суштина свега овога је да Срби на КиМ морају имати пуни облик одлучивања о себи и  пуни облик аутономије у односу на приштинске институције“, истиче Ракочевић.

Многи приштински аналитичари кажу да се прво мора разговарати о косовској независности, а потом и о формирању ЗСО, док Ракочевић тврди да Београд никада не може признати косовски независнот.

„Београд ни у ком случају, никада и ни под којим условима не може признати Косово. Суштина је у томе да ћемо ми временом доћи у позицију да Европа и свет виде у каквом положају већ 20 година без икаквих слобода живе Срби. Лајчак и све дипломате који пролазе овим простором једноставно не желе да примете живот. Они желе да виде своје идеје у саговорницима и да прескоче 20 година дискриминације у којој ми живимо, 20 година безакоња  и одсуства било каквог нормалног начина живота. Када то буде приметио први дипломата са запада, који је утицајан биће илузорно говорити о косовској независности“, нагласио је Ракочевић.

Check Also

Прослава Ђурђевдана (Ђурена) – традиција за одрживу будућност Горанаца

Велике падине Шар планине простиру се дуж јужног дела Kосова. Део планине по имену Гора …