Главна / Вести / Србија / Вучић: Србија посвећена дијалогу са Приштином

Вучић: Србија посвећена дијалогу са Приштином

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је у разговору са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком договорен наставак дијалога и потврђена посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења.

Вучић је истакао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином када год Лајчак закаже састанак.

“Ићи ћемо у Брисел и на највишем и на техничком нивоу”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је то био добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине. “Анализирали смо све што је постигнуто и важно је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа Срба и Албанаца и нормализацији односа, кроз одлуке УН и ЕУ, између Београда и Приштине”, рекао је Вучић.

Такође, у разговору је изражена заједничка, задовољавајућа оцена о економским кретањима, која постоје и тек морају да буду подстакнута између Београда и Приштине. “Слободан проток роба, капитала, услуга и људи, то је једна од најавжнијих ствари у односима”, рекао је Вучић.

Председник је навео и да је европска будућност за Србију веома важна, и није синтагма и флоскула, већ је важна због више инвестиција и вредности за које се боримо и залажемо, те због тога што ће позиција Србије у свету бити снажнија, што смо ближе пуноправном чланству у ЕУ. А, тај пут значајно је одређен како и колики напредак ћемо направити у односима са Приштином, рекао је Вучић.

Председник је навео да не жели да говори о ситуацији у Приштини, да се “игра њихових игара” сваљивања кривице, те нагласио да у Приштини треба да се договоре, а да ће Србија урадити свој посао.

Казао је да је у разговору са Лајчаком инсистирао само на једној ствари – да се у потпуности имплементира Бриселски споразум, што је услов без којег се не може имати успешан наставак дијалога.

Рекао је да је Србија отворена за све теме, али да инсистира на имплементацији Бриселског споразума.

Захвалио се Лајчаку на марљивом раду и што жели да посредује између очекивања да се води и оконча дијалог, и оних који о одређеним стварима мисле другачије, што је врло компликован посао.

“То говори о заинтересованости ЕУ за регион. Какве год разговоре да имамо, ма колико тешке, можда понекад и лоше, боље да имамо дијалог, разговоре, него да не разговарамо. Ако нема разговора, може увек да дође до инцидената, угрожавања живота људи, инцидената. То никоме није у интересу”, подвукао је председник Србије.

Лајчак: Договорено мора да се испуни

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је закључак његових разговора у Београду и Приштини да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договорено и како је било договорено.

“Кључно питање или принцип целог овог процеса је да не треба на крају да постоји ниједно отворено или нерешено питање. Бавимо се питањима која нису била до сада у преговорима и онима која су била, али нису испуњена”, рекао је Лајчак на конференцији за медије.

Каже да му је разумљиво да су то тешка питања која изазивају емоције, али да је кључ да све што је било договорено мора да се и испуни.

Није, међутим, прецизирао да ли све што је договорено Бриселским споразумом мора да се испуни пре или након постизања коначног споразума.

“Ја сам дошао данас у Београд из Приштине где сам био два дана и одржао низ састанака и главни закључак је да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договорено, како је било договорено. Процес се наставља и верујем да је то у интересу грађана Србије и у интересу грађана Косова и у интересу целог региона”, казао је Лајчак.

Лајчак је рекао да је све у вези са Заједницом српских општина већ договорено и потписано и да треба да се оствари, а да је следећи корак да се преговара о статуту, односно статусу те заједнице.

“Што се тиче ЗСО, ту је све договорено, потписано и треба да се оствари. Следећи корак је да се преговара о статуту, статусу те заједнице. Ту нема шта да кажем. И место где ћемо водити те преговоре ће бити у Бриселу”, рекао је Лајчак.

Лајчак је то рекао одговарајући на питање на шта се односе предлози за формирање ЗСО које је тражио од Приштине, да ли је добио неки и где лежи одговор на питање да ли ће бити наставка дијалога Београда и Приштине.

Он је рекао да је пре његовог доласка у Приштину било различитих најава и изјава, али да на 25 састанака, колико их је имао, нико од његових саговорника није рекао да неће да испуне њихове обавезе. “У ствари, на свим састанцима је било речено јасно да то што смо прихватили и обећали мора да се испуни, укључујући ЗСО”, рекао је Лајчак.

Кад је реч о питању устава, каже да је став ЕУ да се преговарају толико озбиљни процеси да је логично да ће морати и устав да се мења.

“И ту нико није рекао да је то немогуће, устав није Библија. Ако се договарамо о озбиљним стварима, онда наравно да то мора да се одрази у уставу”, рекао је Лајчак.

Како је рекао, сагласан је са председником Вучићем да нормализација значи нормално стање, које је у интересу сваког нормалног човека.

“Ненормално стање је проблем”, закључио је он.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Приштина шест година брутално одбија да врати земљу Високим Дечанима

Одлука Уставног суда у Приштини о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани која је донета пре …