Главна / Друштво / Перић:Катастарска служба ОГ на услузи својим суграђанима

Перић:Катастарска служба ОГ на услузи својим суграђанима

Од катастарске службе, општине Грачаница  највише се траже услуге у  преносу  власништва и исправке  на непокретну имовину , хипотеке на објектима и земљишта ,као и упис и брисање  истих, издавање поседовних листова  ,копије плана као и издавање фактичких стања , цепање и дељење ,спајање парцела  ,али многе друге услуге које су везане за непокретну имовину, рекао је у јутарњем програму РТВ Грачаница директор овог одељења Небојша Перић.

Услови у којима ради ово одељење у време пандемије коронавируса је отежано, јер су редови са дистанцом велики.

„Замолио бих наше суграђане на разумевање, јер овде штитимо здравље и поштујемо одлуку Кризног штаба. Време када су пољопривредници сређивали документацију за пољопривредне субвенције морало је да се чека сатима, али успели смо да одговоримо на све захтеве и да сви они у одређеном року предају документацију како би им биле одобрене пољопривредне субвенције. Ово одељење за годину дана решило је 9 000 предмета и издало око 6 000 поседовних листова. Зато тражимо разумевање, јер укупно је девет службеника у овој јединици. Одговарамо у брзом врменском року, на све  захтеве, осим тамо где није потпуна документација, али и ту упутимо на адресе где ће употпунити документа“,рекао је Перић.

Према речима Перића,један део катастарских књига тј.копија докумената из катастра  је предат Грачаници из Крушевца.

„До 1999.године је постојала  администрација, од 2000 године  део докумената је негде погубљен , а што се катастра тиче за општину Приштина и општину Грачаница ,која је настала административним издвајањем из општина Липљан и Косово Поље,  ту се ствара проблем,  јер се странка из Липљана шаље у општину   Липљан ,а то важи и за Косово Поље. Највећи проблем је недостатак старе документације.Ми смо део копије катастарских књига добили из Крушевца ,али оно што недостаје мора да се узме у Крушевац.Проблеми са којима се суочавају суграђани са преносом власништва јесу  решиви, ту су службеници који ће им дати инструкције и помоћи колико могу како  би захтев који су предали за кратко време завршили“.

Цео разговор можете погледат у видео линку:

Check Also

Прослава Ђурђевдана (Ђурена) – традиција за одрживу будућност Горанаца

Велике падине Шар планине простиру се дуж јужног дела Kосова. Део планине по имену Гора …