Главна / Вести / Косово и Метохија / Повлачење Амбасаде САД из избора тужилаца додатни ударац за Kосово око либерализације виза

Повлачење Амбасаде САД из избора тужилаца додатни ударац за Kосово око либерализације виза

Негативан извештај Европске комисије о Kосову и повлачење америчке амбасаде у Приштини из процеса праћења избора тужилаца Основног тужилаштва, представници цивилног друштва оцењују као нове ударце које је Kосово задобило у погледу либерализације визног режима за ову годину, преноси Репортери.
Саговорници су истакли да је потез америчке амбасаде лоша вест и открива оно што су више пута говорили о правосудном систему на Kосову.

Представник Kосовског института за правду Ехат Мифтарај каже да је реакција амбасада САД и ЕУ прекретница јер се нису сложили са начином на који Kосовско тужилачко веће води процес избора тужилаца.

Рекао је да то веће воде непоуздани људи.

“Kосовски институт за правду је говорио и и даље то мисли да Kосовско тужилачко веће воде људи који немају кредибилитет и који имају сумњиву прошлост. Њихова главна одговорност је да је на Kосову у последњих пет година забележено назадовање у борби против организованог криминала и корупције“, рекао је Мифтарај.

Према његовим речима, Kосово није предузело кораке да испуни обавезе које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању.

“Последње је било повлачење америчке амбасаде, што је на неки начин дало печат да се нешто велико мора догодити како би се представници правосудног система вратили у нормалу. Нажалост 2020. је изгубљена година за Kосово, јер нисмо ни на дневном реду за либерализацију визног режима“, рекао је Мифтарај.

Оценио је да уколико се у наредне две године нешто не промени на пољу визне либерализације виза и европских интеграција, излаз за младе људе биће ван граница Kосова.

Генц Нимони из организације ХОХУ рекао је да је повлачење америчке амбасаде из избора тужилаца лоша вест за правосудни систем на Kосову.

Према његовим речима, то показује стање правосудног система на Kосову.

“Њихова реакција и повлачење најбоља је порука у вези са њиховим незадовољством и поступцима у тужилаштву и правосуђу, а такође је и аларм за стање правосудног система на Kосову“, рекао је он.

Извор: Косово Онлине, Репортери

Check Also

У општини  Грачаница још 12 лица оболело од вируса корона

На територији општине Грачаница код још 12 лица потврђена је инфекција Ковид 19, док је …