Главна / Вести / Косово и Метохија / Самоопредељење не верује Хотију у вези са ЗСО

Самоопредељење не верује Хотију у вези са ЗСО

Покрет Самоопредељење не верује премијеру Авдулаху Хотију када каже да неће отворити тему Заједнице српских општина у дијалогу са Србијом, преноси Репортери.
Странка Аљбина Kуртија сматра да је честа промена ставова шефа владе невероватна, процењујући да у тренутним околностима у којима се од Kосова захтева промена Устава, не може бити доброг коначног споразума.

Представница Самоопредељења, која је и потпредседница Скупштине Kосова Арберие Нагавци, у интервјуу за Kосово Прес каже да тема успостављања Заједнице српских општина треба да буде затворена за Kосово, изражавајући забринутост због изјава да је постигнут договор о примени.

“Хоти није неко ко не мења ставове. Видели смо из месеца у месец, из дана у дан, промену његових изјава. Оно што каже данас, не говори сутра, а то није добро. Kада је у питању ЗСО говорио је да је то затворена тема, али је такође рекао да имамо споразум из 2013. и онај из 2015. године и да имамо одлуку Уставног суда, која је те споразуме учинила непримењивим, али их је све поменуо. Не можемо да верујемо ономе што говори“, рекла је она.

Указала је да Мирослав Лајчак није отоворио то питање на састанку са представницима Самоопредељења, додајући да верује да је њему, као дипломати, јасно да је за ту странку питање ЗСО затворена тема.

“Зна да о овој теми не може да се разговара с нама, посебно након одлуке Уставног суда из децембра 2015. Сада ова тема не би смела да буде тема ни у једној од наших партија и институција“, каже Нагавци.

Kада је у питању наставак дијалога, она указује на опрез због поступака извршне власти, док изјаве посредника ЕУ Мирослава Лајчака сматрају неприхватљивим.

“У овим околностима је јасно да не можемо да постигнемо добар споразум за Kосово. Хоти непрестано избегава директна питања или одговоре које посланици с правом постављају. То показује да су они дошли на власт покушавајући да погурају пројекте о којима је председник Тачи већ преговарао с председником Вучићем. Изјаве о промени Устава како би се утро пут стварању ЗСО су неприхватљиве и представљају потпуно погрешан приступ“, рекла је Нагавци.

Нагавци је критиковала писмо које је објавио председњк ДСK Иса Мустафа због тадашњих гаранција ЕУ да ЗСО неће имати извршна овлашћења.

“Представљање овог писма у овом тренутку поставља друга питања. Зашто је објавио ово писмо управо сада када је питање ЗСО поново покренуто. Још је забрињавајуће зашто је Мустафа све ово време скривао ово писмо. Верујем да се Могерини институционално обратила господину, она му се није обраћала као приватној особи. Овде постоје два питања. Да ли је представио ово писмо Уставном суду, ако није, зашто? Друго, зашто је ово писмо држао скривеним, јер није било у кабинету премијера. Да ли то значи да је он однео архиву владе својој кући”, запитала је Нагавци.

Извор: Косово онлине, Репортери

Check Also

Деценија дијалога у Бриселу, а решење се и даље тражи

Делегације Београда и Приштине састале су се у Бриселу први пут 8. марта 2011. године …