Главна / Друштво / Ива Боричић: Насиље не сме и никада неће бити прихватљиво

Ива Боричић: Насиље не сме и никада неће бити прихватљиво

Последњих година све су учесталији видови вршњачког насиља у школама. Свакодневно се врши психолошки притисак на појединце путем друштвених мрежа и интернета, ситуација је иста како у средњим тако и у основним школама. Све се више пријављује и све се више прича о дигиталном насиљу које на децу оставља велике последице и на њихов развој, подједнако као и физичко, психичко и вербално насиље.

Ученица средње школе Ива Боричић говорила је за РТВ Грачаница о све учесталијим нападима на најрањивију групу а то су свакако тинејџери и о последицама које оставља и на жртве али и на оне које овај вид насиља спроводе.

“Увек се бира најслабија карика, деца која још нису сазрела и о њима се пишу увреде, трачеви што јако лоше утиче на психу и оставља велике последице. Деца која трпе насиље на крају постају агресори, што је јако лоше, улазимо у зачаран круг из кога излаза нема,” каже Ива.

Ива истиче да ако се удружимо, ако родитељи као основа у свему попричају са децом, онда можемо сигурно стопу насиља смањити на минимум.

“Уколико имате ослонац и подршку све преживите много лакше, ја сам и сама била жртва насиља, олакшавајућа околност ми је била јер сам отворена са родитељима и могла сам у сваком тренутку да им испричам шта трпим. Не морају то увек бити родитељи, довољно је да имате пријатеља, неког од родбине или неко стручно лице са којим ћете поделити и које ће вам помоћи да пронађете помоћ”.

“За жртве се углавном бирају они слабији од себе и они који су другачији а, сви смо ми јединстени и посебни на свој начин, не мораш бити исти како би био прихваћен у друштву и то треба поштовати, додаје Ива.

 

 

Check Also

Брнабић са амбасадором Ђурићем о спољнополитичким приоритетима

Новоименовани амбасадор Србије у САД Марко Ђурић састао се данас, у оквиру завршних припрема за …