Главна / Култура / Песнички сусрети Лазар Вучковић – једна од најзначајнијих књижевних манифестација у Србији

Песнички сусрети Лазар Вучковић – једна од најзначајнијих књижевних манифестација у Србији

У организацији установе за новинско-издавачку делатност „Панорама-Јединство“ синоћ су у Грачаници почели 53. сусрети „Лазар Вучковић“. То је једна од најзначајнијих књижевних манифестација у Србији, која се одржава у знак сећања на прерано преминулог песника Лазара Вучковића, истакли су, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, наши познати песници Братислав Милановић и Радомир Стојановић.

„Ови песнички сусрети трају 53 године и одржавају се у славу нашег познатог песника Лазара Вучковића, који се пре 54 године утопио у водама Охридског језера заједно са песником Блажом Шћепановићем. Иначе, био је један од најдаровитијих песника који је поникао на овом простору и његова поезија се и данас одликује свежином песничке речи и у овом времену представља једну од најзначајнијих притока српског песништва“, казао је Стојановић, који је и дугогодишњи уредник јединог књижевног часописа на КиМ „Стремљења“.

Он је истакао да је током вечери свечно промовисано и шездесето, јубиларно издање часописа „Стермљења“.

Ови песнички сусрети су веома значајни за све нас и на њима су до сада учествовала многа велика имена наше књижевности, истакао је песник Братислав Милановић.

„Увек ми је задовољство да учествујем на овој манифестацији. Ове године се одржава у смањеном капацитету због епидемије корона вируса, али се доста нас ипак окупило и наставило дугогодишњу традицију“, казао је Милановић који је и главни и одговорни уредник Књижевних новина у Београду.

Иначе, књижевне новине прате сва књижевна дешавања како у нашој земљи тако и у свету, казао је Милановић и истакао да их тренутно нема на простору Косова и Метохије али се нада да ће се то ускоро променити.

 

Check Also

Изложба вајара Косова и Метохије “Безимени” у Грачаници

У Галерији Дома културе „Грачаница“ сутра, 6. новембра у 19 часова отвара се изложба радова младих …