Главна / Вести / Косово и Метохија / Билчик: ЗСО је сложена ствар, за примену неких делова споразума треба више времена

Билчик: ЗСО је сложена ствар, за примену неких делова споразума треба више времена

Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију, за Косово Онлајн наводи да је Заједница српских општина сложено питање, поздравља ангажман САД у дијалогу Београда и Приштине и наглашава да ЕУ има водећу улогу у том процесу.

Поздрављам економски и инвестициони план који је комесар Вархељи представио 6. октобра у Одбору за спољне послове Европског парламента. Заправо, ЕИП наглашава значај водећих инвестиционих пројеката у областима транспорта, енергетике, зелене и дигиталне транзиције. Циљ је да се појачају инвестиције у читавом региону и учине га привлачним за стране директне инвестиције. Енергија, животна средина, дигитализација, све су то сектори који надилазе границе. У том погледу, сарадња Београда и Приштине на регионалним пројектима може бити корисна за билатералне односе и, на крају, за дијалог.

Да ли Косово мора да поштује обавезе преузете у Бриселу 2013. године, посебно када је реч о Заједници српских општина, која још није формирана?

Све преузете обавезе морају се поштовати и спроводити. Истовремено, схватам да је ЗСО сложена ствар и да је за примену неких делова споразума потребно више времена. Важно је показати добру вољу и политичко вођство у формирању Заједнице српских општина.

Видели смо најаве Жозепа Бореља да би споразум између Косова и Србије могао да буде постигнут у наредних неколико месеци. Ваш коментар?

Иако сви желимо да се дијалог закључи у блиској будућности, најважније је да се наставља добрим темпом и са јасном политичком посвећеношћу ка постизању свеобухватног споразума.

Каква је ваша позиција када је реч о иницијативи “мини Шенген”?

“Мини Шенген” видим као иницијативу за јачање регионалне сарадње, али која не може да замени стварни стратешки циљ наших партнера на Западном Балкану – приступање ЕУ и шенгенској зони. То би требало да буде примарна тежња свих наших партнера на Западном Балкану. Слобода кретања један је од основних стубова Европске уније, шенгенски простор је једно од највећих достигнућа европских интеграција. На крају, циљ сваке будуће државе чланице је да буде део зоне без ограничавања путовања.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …