Главна / Друштво / Обновљена инфективна клиника КБЦ-а у Лапљем Селу

Обновљена инфективна клиника КБЦ-а у Лапљем Селу

У паузи између два таласа епидемије коронавируса док у Грачаници није било случајева заражавања, на инфективном одељењу КБЦ-а Приштина у Лапљем Селу обављени су обимни радови на обнављању и потпуном прилагођавању клинике намени. Директор ове установе проф. др Братислав Лазић каже да су на реконструкцији клинике учествовали сви заједно уз велику помоћ општине Грачаница и Привременог органа скупштине града Приштина као и локалних домова здравља.

“Реконструкцију ове болнице радили смо сви заједнички уз велику помоћ општине Грачаница на челу са Срђаном Поповићем, Привременим органом и њиховим јавним служабама али морам још да кажем да смо ми заједничким радом са локлним домовима здравља имали сарадњу на завидном нивоу и заједно успели да ово доведемо до краја,” рекао је за РТВ Грачаница професор Лазић.

Унутрашње уређење клинике завршено је на време јер су у међувремену хоспитализована 3 пацијента код којих је потврђена инфекција ковидом-19. Капацитет инфективног одељења је 20 кревета са могућношћу проширења до 36. Болница располаже свим потребним медицинским потребштинама за лечење оболелих од короне али,  да се избегну неповољни сценарији који могу да узгрозе здравствени систем,  јер се овде лече пацијенти и од других болести, неопходна је самодисциплина и висока свест грађана о примени мера заштите.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић апелује на становништво да се придржава мера јер ће оне бити ефикасне само уколико их максимално поштујемо.

“Ситуација ће бити добра онолико колико поштујемо дистанцу и колико поштујемо мере које препоручује кризни штаб. Имамо добре услове за пријем и лечење, наши лекари су спремни и све функционише на професионалан начин а општина је ту за све што буде потребно у будућности,” рекао је Поповић.

Поред КБЦ-а у систему здравствене заштите су и домови здравља  на територији општине Приштина који су,  од појаве епидемије,  прилагодили рад и уз интензивну сарадњу улажу напор на правовременом откривању заражених и максималном спречавању ширења вируса ковид-19.

Check Also

У српским срединама на КиМ један смртни случај, 77 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији, према најновијим подацима, једна особа је преминула од …