Главна / Вести / Косово и Метохија / Прослава Ђурђевдана (Ђурена) – традиција за одрживу будућност Горанаца

Прослава Ђурђевдана (Ђурена) – традиција за одрживу будућност Горанаца

Велике падине Шар планине простиру се дуж јужног дела Kосова. Део планине по имену Гора насељен је истоименим народом, Горанцима. Неки од њих кажу да су се населили ту пре више од 700 година.

Дом културе „Грачаница“ организовао је  трибину „Нематеријално културно наслеђе Горанаца: Прослава Ђурђевдана (Ђурена) – традиција за одрживу будућност“ у оквиру пројекта „Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“.У јутарњем програму РТВ Грачаница говорио је др Александра Павловић, , научни сарадник у Институту за српску културу.

„Горанци на празник Ђурен 6.маја долазе из свих крајева света на југ Kосова и Метохије да прославе свој највећи празник, где се на отвореном веселе традиционалним весељима –Многа насеља на Гори, услед дугогодишњег одлива становништва, оживе управо тек за Ђурђевдан и на лето. Горанци су вредни људи, са снажним осећајем сопственом културног наслеђа и припадности територији на којој живе.Они који живе и раде у иностранству у Гору се враћају само неколико пута годишње. Ако ни толико не могу да стигну због обавеза, пронаћи ће времена барем толико да се врате у Гори једном годишње, и то готово сигурно у пролеће, на Ђурђевдан или лето. То је време када Гора оживи, у мноштву боја са људима обученим у живописне народне ношње“, рекао је Павловић.

Опширнији разговор у наставку:

Check Also

Павићевић сутра уручује рендген апарат болници у Пасјану

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић уручиће сутра, 24. новембра, у 13 …