Главна / Вести / Косово и Метохија / У српским срединама на КиМ од 97 тестираних 21 особа позитивна на ковид 19

У српским срединама на КиМ од 97 тестираних 21 особа позитивна на ковид 19

Према последњим подацима  Завода за јавно здравље у  Косовској Митровици, од 97 тестираних узорака 21 особа је позитивна на ковид 19, а излечено је 10 особа, смртних случајева нема. Епидемиолози  и инфектолози процењују епидемиолошку ситуација на Косову и Метохији као стабилну.

Иако је последњих дана повећан број оболелих тренутна епидемиолиошка ситуација у српским срединама на КиМ је стабилна, али епидемиолози свима саветују да се придржавају препоручених мера заштите.

“Синоћ су стигли резултати од понедељка, тестирано је 98 особа, један резултат још увек чекамо. Од тога имамо 21 оболело лице и 10 излечених. Шест новооболелих је у Косовској Митровици, седам у Звечану, четири у Зубином Потоку. На централном КиМ имамо четири новооболела, једна особа из Гњилана, двоје из Косовске Каменице и једна из Грачанице, што иде у прилог томе да пратећи ситуацију и у Србији а и у окружењу генерално још увек није дошло до јачег пораста оболелих. Ова недеља ће надам се проћи добро, неки пик очекујемо или крајем следеће недељеиИли оне тамо недеље”, каже за ТВ Мост епидемиолог Александар Антонијевић.

На инфективном одељењу КБЦ у Косовској Митровици тренутно се лечи 10 пацијената заражених корона вирусом са лакшом или средње тешком клиничком сликом.

“За сада ови пацијенти су прилично стабилни, имамо само два пацијента који се налазе на кисеонику, док остали пацијенти не захтевају кисеоничку потпору. Располажемо са свим лековима и инфузионим растворима који су потребни за лечење оваквих пацијената, опреме имамо довољно, тако да спремно дочекујемо овај период. Инфективно одељење као посебна јединица има 16 постеља, а оспособили смо одељење физијатрије са одређеним бројем постеља, тачније 42 кревета је спремно за пријем евентуалног повећања броја пацијената”, рекла је Даница Радомировић, начелник КБЦ  Косовска Митровица.

За сада се тестирање узорака врши два дана у недељи, а уколико буде потребно већ од наредне седмице повећаће се на три пута недељно. Доктор Антонијевић истиче и да је при крају завршетак радова и опремања лабораторије за пи-си-ар тестирање.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Павићевић сутра уручује рендген апарат болници у Пасјану

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић уручиће сутра, 24. новембра, у 13 …