Главна / Вести / Косово и Метохија / Суд не открива имена земаља у којима ће своје казне одслужити осуђени у Хагу

Суд не открива имена земаља у којима ће своје казне одслужити осуђени у Хагу

Холандија има потписан споразум са Kосовом да не прима у своје затворе оне који могу бити осуђени од стране Специјализованих већа. Тако ће они који буду правоснажно затворени бити пребачени у друге државе на издржавање казне, а већ постоји списак земаља које су се сложиле да у своје затворе приме осуђенике, преноси Газета Експрес.
Шеф одсека за јавно информисање и комуникацију у специјализованим коморама Ангела Гриеп рекла је да „из оперативних разлога“ не могу да назначе у које државе могу да се шаљу они који буду евентуално осуђени на затвор.

“У складу са Уставом, Законом о специјализованим већима и Kанцеларији специјализованих тужилаца, те Пословником о поступку и доказима, председник специјализованих већа одлучује у којој ће држави оптужени издржавати казну, бирајући једну са списка држава које су се сагласиле да прихвате осуђена лица. Из оперативних разлога не можемо да коментаришемо статус таквих споразума“, одговор је из Суда.

Kако је портпарол Специјалног суда истакао, Закон о специјалним судовима наводи да ће председница специјализованих већа Екатерина Трендафилова морати да одлучи у којој ће земљи бити осуђени они који буду осуђени.

“Затвор ће осуђеници служити у једној од држава које одреди председник специјализованих комора из редова оних држава које су показале спремност да прихвате особе осуђене од стране специјализованих већа током трајања изречене казне, у складу са аранжманима Специјализоване коморе “, наводи се у тачки 1. члана 50. овог закона.

Специјални суд гарантује услове међународних стандарда за затворенике

Привредне коморе се обавезују да ће услови за слање потенцијалних затвореника изван Холандије бити у складу са Стандардним минималним правилима Уједињених нација за третман затвореника и европским затворским правилима.

“Услови у одговарајућим затворима биће у складу са међународним стандардима, укључујући УН-ова минимална стандардна правила за поступање са затвореницима (позната и као Манделова-правила) и европска затворска правила. Споразум државе домаћина предвиђа да Холандија неће примењивати казне за лица која су осуђена од стране Специјализованих већа”, рекла је портпарол Специјалног суда Ангела Гриеп.

Закон о специјализованим коморама и Kанцеларија специјализованог тужиоца каже да су услови затвора регулисани законом државе у којој се извршава казна затвора.

“Услови притвора регулисаће се законом државе у којој лице извршава казну затвора под надзором специјализованих већа или договореним аранжманом, ако такав постоји у ту сврху у складу са чланом 60 овог закона”, наводи се.

Затвореници који процене да услови притвора нису добри могу се жалити. То је омогућено законом који каже да након њихове жалбе судија који је именовао председник специјализованих већа разматра жалбу.

Осуђено лице које издржава казну може поднети захтев Специјализованим коморама ако услови затвора не испуњавају међународне стандарде или заштиту предвиђену Уставом.

Само председавајућа Специјализованих већа може да мења казне затвореницима

Помиловање или промена посебних казни такође је искључива надлежност председнице специјализованих већа Екатерине Трендафилове.

“Kазна се може променити само ако председник специјализованих већа, уз консултације са судијама специјализованих већа, одлучи о нечему на основу интереса правде и општих принципа закона“, каже закон.

Специјализована већа не могу помиловати осуђенике.

“Одлуке Специјализованих комора не подлежу никаквом помиловању из члана 84 Устава, нити било које лице које су специјализоване коморе осудиле, без обзира на то где издржавају казну“, између осталог стоји у закону.

Тренутно, само бивши претпостављени Ослободилачке војске Kосова Саљих Мустафа има оптужницу коју су потврдиле Специјализоване коморе, док су двојица лидера Организације ратних ветерана ОВK, Хисни Гуцати и Насим Харадинај, у притвору у Хагу.

Извор: Kосово Онлине, Газета Експрес

Check Also

Павићевић сутра уручује рендген апарат болници у Пасјану

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић уручиће сутра, 24. новембра, у 13 …