Главна / Вести / Косово и Метохија / Изложба вајара Косова и Метохије “Безимени” у Грачаници
bezimeni katalog

Изложба вајара Косова и Метохије “Безимени” у Грачаници

bezimeni katalog

У Галерији Дома културе „Грачаница“ сутра, 6. новембра у 19 часова отвара се изложба радова младих вајара Косова и Метохије.

Изложба под називом „Безимени“ је прво представљена у Малом ликовном салону у организацији са Културним центром Новог Сада прошлог месеца, а сада ће и публика у Грачаници имати прилику да види радове младих вајара који живе и стварају на Косову и Метохији.

„Дом културе „Грачаница“ је у дужем периоду, на различите начине пратио њихов рад, идентификовао их и имао, делимичан увид у стварање. Улазак у гето-атеље и излазак на светло ових радова, није само откривање безимених стваралаца, него и откриће једне сведене поетике облика која настоји да се конституише као посебни израз настао између различитих облика и феномена зла. Ова изложба, први пут идентификује, представља и оквирно вреднује једну нову и непознату генерацију у оквиру савремене ликовне сцене Косова и Метохије. Овај скулпторски опус до сада није описиван, периодизован и евентуално вреднован и критички обрађиван“,  пишу у предговору каталога Маја Тодић и Небојша Јевтић, селектори изложбе.

На изложби ће бити изложени радови следећих аутора: Игора Чепкеновића (Липљан), Ђорђа Јоцића (Вучитрн), Ане Гашић (Осојане, Исток), Владимира Антића (Косовска Митровица), Славише Михајловића (Косовска Каменица), Бранислава Ристића (Штрпце), Ненада Милосављевића (Доња Гуштерица, Липљан), Милисава Шарца (Косово Поље) и Александре Станковић (Призрен). Сваки од њих заступљен је са по две скулптуре.

Због пандемије вируса ковид-19, отварање изложбе ће протећи уз поштовање правила и упутстава која су прописана, са смањеним бројем посетилаца.

Изложба се може погледати сваког радног дана до 06. до 20. новембра у периоду од  9 до 15 часова.

Отварање изложбе може се пратити уживо од 19 часова на фејсбук страници Дома културе „Грачаница“.

Извор:

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …