Главна / Вести / Косово и Метохија / Научни скуп о Његошу у Косовској Митровици

Научни скуп о Његошу у Косовској Митровици

naucni_skup_njegos“Од Косовског завета до Његошовог Макрокозма “назив је великог међународног научног скупа који данас и сутра организује Филозофски факултет у Косовској Митровици.

Песмом ученика српске Богословије из Призрена и уз благослов владике Рашко призренског и косовско метохијског Теодосија,свечано је отворен међународни научни скуп поводом 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша.
Поздрављајући све присутне домаћини и организатори истакли су значај Његошевог дела и његову исконску везу са Косовом и Косовским заветом.
“Велики песник косовске трагедије заслужује дубоки наклон свих нас јер је његова Луча, његова непролазна мисао ослонац Србима када им је најтеже” – истакао је Срећко Милачић ректор Приштинског универзитета.
На значај одржавања научног скупа и обележавања 2 века од Његошевог рођења указао је представник канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић који је рекао: “Промисао Светог духа је хтела да Његошева биста дође из Републике Српске на Косово и Метохију и буде постављена испред дома културе Војводина . Мислим да је то посебна порука за све оне који отимају Његоша из српског националног корпуса . Скуп је окупио више од 70 културних посленика из земље и иностранства.

 

Check Also

Тужна слика гробаља на централном Космету

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини, за летње задушнице мало је …