Главна / Вести / Косово и Метохија / Изложба вајара Косова и Метохије “Безимени” данас у Грачаници
bezimeni katalog

Изложба вајара Косова и Метохије “Безимени” данас у Грачаници

bezimeni katalog

У Галерији Дома културе „Грачаница“ данас у 19 часова биће отворена изложба радова младих вајара Косова и Метохије.

Изложба под називом „Безимени“ је прво представљена у Малом ликовном салону у организацији са Културним центром Новог Сада прошлог месеца, а сада ће и публика у Грачаници имати прилику да види радове младих вајара који живе и стварају на Косову и Метохији.

„Дом културе „Грачаница“ је у дужем периоду, на различите начине пратио њихов рад, идентификовао их и имао, делимичан увид у стварање. Улазак у гето-атеље и излазак на светло ових радова, није само откривање безимених стваралаца, него и откриће једне сведене поетике облика која настоји да се конституише као посебни израз настао између различитих облика и феномена зла. Ова изложба, први пут идентификује, представља и оквирно вреднује једну нову и непознату генерацију у оквиру савремене ликовне сцене Косова и Метохије. Овај скулпторски опус до сада није описиван, периодизован и евентуално вреднован и критички обрађиван“,  пишу у предговору каталога Маја Тодић и Небојша Јевтић, селектори изложбе.

На изложби ће бити изложени радови Игора Чепкеновића (Липљан), Ђорђа Јоцића (Вучитрн), Ане Гашић (Осојане, Исток), Владимира Антића (Косовска Митровица), Славише Михајловића (Косовска Каменица), Бранислава Ристића (Штрпце), Ненада Милосављевића (Доња Гуштерица, Липљан), Милисава Шарца (Косово Поље) и Александре Станковић (Призрен). Сваки од њих заступљен је са по две скулптуре.

Због пандемије вируса ковид-19, отварање изложбе ће протећи уз поштовање правила и упутстава која су прописана, са смањеним бројем посетилаца.

Изложба се може погледати сваког радног дана. до 20. новембра у периоду од  9 до 15 часова.

Отварање изложбе може се пратити уживо од 19 часова на фејсбук страници Дома културе „Грачаница“.

Извор: Дом културе Грачаница

Check Also

Дониран рендген апарат Дому здраваља у Грачаници

Дому здравља у Грачаници данас је уручен покретни рендген апарат,  који је донирала Светска здравствена …