Главна / Култура / Изложба вајара са КиМ “Безимени” отворена у Грачаници

Изложба вајара са КиМ “Безимени” отворена у Грачаници

У Галерији Дома културе у Грачаници отворена је изложба младих вајара са Косова и Метохије која носи симболичан назив “Безимени”. Ова изложба већ је представљена публици у Новом Саду у Малом ликовном салону у организацији са Културним центром Новог Сада, прошлог месеца, а сада ће и публика у Грачаници имати прилику да види радове младих вајара који живе и стварају на Косову и Метохији. С обзиром на актуелну ситуацију због епидемије корона вируса, љубитељи уметности изложене радове могу погледати у Галерији све до 20. новембра у периоду од 9 до 15 часова.

На изложби су изложени радови Игора Чепкеновића (Липљан), Ђорђа Јоцића (Вучитрн), Ане Гашић (Осојане, Исток), Владимира Антића (Косовска Митровица), Славише Михајловића (Косовска Каменица), Бранислава Ристића (Штрпце), Ненада Милосављевића (Доња Гуштерица, Липљан), Милисава Шарца (Косово Поље) и Александре Станковић (Призрен). Сваки од њих заступљен је са по две скулптуре.

По речима Небојше Јевтића, уредника Галерије и селектора ове изложбе Дом културе „Грачаница“ је у дужем периоду, на различите начине пратио њихов рад, идентификовао их и имао делимичан увид у стварање.

– Улазак у гето-атеље и излазак на светло ових радова, није само откривање безимених стваралаца, него и откриће једне сведене поетике облика која настоји да се конституише као посебни израз настао између различитих облика и феномена зла. Ова изложба представља и оквирно вреднује једну нову и непознату генерацију у оквиру савремене ликовне сцене Косова и Метохије – наводи Јевтић о овој изложби.

Један од младих вајара, Бранислав Ристић из Штрпца захвалио се, у име свих аутора, пре свега Дому културе Грачаница на максималном труду на организацији ове изложбе.

– Много значи оваква једна изложба јер свака уметност постоји да буде виђена и буде приказана. жао ми је што се више људи не труди да прикажу рад ових аутора – рекао је Ристић.

Присутне је путем видео линка поздравио песник Перица Милутин који је један од најзаслужнијих што је новосадска публика имала прилике да види ове радове.

Због противепидемијских мера, отварање изложбе протекло је уз поштовање прописаних правила, а сви они који су заинтересовани изложбу су могли да прате и у живом преносу на страници Дома културе.

Check Also

Др Елек: Стабилнија епидемиолошка ситуација резултат имунизације

Према последњим подацима  ,од 106 тестираних у већински српским срединама на КиМ, 36 је позитивно …