Главна / Вести / Косово и Метохија / Данас почела преизборна тишина

Данас почела преизборна тишина

iyboriНа Косову и Метохији, после месец дана изборне кампање, данас је почела предизборна тишина пред сутрашње локалне изборе, на којима ће учествовати 103 политичка субјекта са укупно 7.932 кандидата.

Право гласа на овим изборима имају 1.779.357 бирача, који ће у 39 општина бирати градоначелнике и одборнике. Бирачка места биће отворена од седам до 19 сати.

Од укупно 103 потврђене изборне листе, 38 је албанских, 33 су српске, а остало су листе независних кандидата, затим Бошњака, Турака, Рома, Црногораца, Хрвата, Горанаца и Ашкалија.

Изборе ће пратити осим локалних и посматрачи из међународне заједнице, за безбедност током дана гласања задужена је косовска полиција, а о томе да гласање протекне у најбољем реду бринуће и међународне мисије Еулекса и Кфора. Пред гласачима ће се наћи два гласачка листића – један с кандидатима за градоначелнике и други за одборнике.

Очекује се да први прелиминарни резултати буду проглашени, како кажу у ЦИК, сутра увече у 21.30, а званични најкасније 6. новембра.

У другом изборном кругу, 1. децембра, у општинама у којима ниједан кандидат не освоји надполовичну већину, гласаће се само за два првопласирана који су у првом добили највише гласова и тиме наставили изборну трку за градоначелника.

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …