Главна / Економија / Грџаљију: Мере изолације без мера економског опоравка изазваће колапс и протесте

Грџаљију: Мере изолације без мера економског опоравка изазваће колапс и протесте

Економски стручњак Сафет Грџаљиу сматра да је мерама које су донете у циљу спречавања ширења коронавируса, Kосово постало експериментални простор и да су идеје које се конкретизују у одлукама далеко од стварности, преноси Љајми.
Мишљење Грџаљиуа је да на Kосову не би требало да следи пример било које моћне државе, када је реч о затварању и оштрим мерама против Kовида, јер су, према његовим речима, друге земље наставиле брзе кораке у пружању подршке предузећима.

“Треба схватити да је највећа брига Kосова трансформација у експериментални простор, као што видите, сви долазе са идејама супротним стварности и с тим у вези се види како је пандемија коронавируса политизована што утиче на неизгласавање пакета економског опоравка. Ако се суочимо са таквим политичким бојкотом тако важног закона, како се може затражити затварање и коначно како неко види Немачку, Аустрију, Италију кад се зна да су те државе уместо да су учиниле много за посао они га уништавају”, рекао је Грџаљиу.

Он је нагласио да тренутна косовска стратегија наноси штету економији и то би, како је рекао, могло да доведе до социјалних немира на Kосову.

“На Kосову од марта 2020. године није било одговора за предузећа и бојим се да је то стратегија која наноси штету Kосову у економском смислу. Већ сутра можемо да имамо социјалне немире и то је најгоре што се може догодити Kосову када се суочи са здравственом, економском, социјалном и политичком пандемијом”, рекао је Грџаљиу.

Према његовим речима, Kосово се суочава са разним пандемијама, од социјалних до политичких, али ће, како истиче, економска пандемија имати дугорочне последице.

“Време је да се учини више од разговора, јер тек када се помогне приватном сектору, тек онда могу да се предузму мере затварања. Ипак, ова врста затварања, поред економских и социјалних трагова, оставља негативне психолошке трагове на људима и губи наду да ће држава подржати предузећа. Kосово је одједном у три или четири пандемије, а за мене је економска пандемија која је захватила Kосово забрињавајућа и одложене мере неће имати жељени ефекат, јер се у технолошком аспекту доживљава другачије. Помоћ која ће се касније пружити предузећима неће имати ефекта јер су се повећале камате, повећали дугови и створила инфлација, а то погађа грађане и пословање. Верујем да ће, када се предузму мере, бити тешко имати ефекта”, рекао је Грџаљиу.

Овај економски стручњак наводи да ће, ако другим земљама буде потребно 2-3 године за опоравак, Kосову ће требати два пута више због немара.

Извор: Kосово онлине

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …