Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ осудила скрнављење гробља у покрајини

Канцеларија за КиМ осудила скрнављење гробља у покрајини

groblje_kosovska_mitrovica
Фото: Курир

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује перманентно скрнављење православних гробља на Косово  и Метохију. У саопштењу, достављено нашој редакцији, Канцеларија за КиМ подсећа да се у покрајини систематски већ деценијама уништва све што има везе са српским националним бићем, културом, са православном вером и традицијом, па су тако уништаване српске црве, паљени манастирски конаци, рушени надгробни споменици.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да су Срби, који су данас на задушнице обишли гробове најмилијих у покрајини, наишли на оскрнављене споменике, на готово свим православним гробљима у Покрајини.

На православном гробљу у јужном делу Косовске Митровице, које су Срби данас обишли у пратњи КПС-а, разрушени су скоро сви споменици, а са гробља је однето све што се могло однети.

Слично је и на осталим православним гробљима на Косову и Метохиији, а сав тај вандализам, коме нема сличног у цивилизованом свету, одвија се већ четрнаест година пред очима међународне заједнице, која ништа није учинила да му се стане пут, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Канцеларија за КиМ захтева да се овом вандализму једном за свагда стане на пут, да се они који су оскрнавили правослвна гробрља пронађу и да одговарају за своје посупке, јер однос према нашим мртвима, је однос према нашој историји и према нашем памћењу, стоји у саопштењу.

Check Also

Тужна слика гробаља на централном Космету

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини, за летње задушнице мало је …