Главна / Економија / Сарадњом привреде и државе до више зелених инвестиција

Сарадњом привреде и државе до више зелених инвестиција

Министарство  за заштиту животне средине, у сарадњи са Привредном комором Србије,  максимално ће укључити пословну заједницу у креирање регулаторног оквира, реализацију пројеката и процес евроинтеграција, како би се компанијама, нашим чланицама, смањили трошкови, поједноставиле административне процедуре  и обезбедио што подстицајни амбијент за прелазак на зелену економију, нове инвестиције у савремене технологије, иновације, производе и  радна места, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије након данашњег састанка са новом министарком Иреном Вујовић.

Oперативни тим Коморе и Министарстава, чије је оснивање  данас договорено, најављује Чадеж, уз пуно уважавање иницијатива привредника припремиће агенду приоритетних решења за конкурентније пословање индустрије и јачање партнерства привреде и државе. „Тако ћемо на најбољи начин заједнички омогућити да транзиција ка циркуларној економији буде што успешнија, уз истовремено  очување окружења у коме живимо и креирање одрживих  бизниса, нове вредности и нових послова за наше компаније и људе“, нагласио је Чадеж.

Представници Привредне коморе и ресорног министартва сагласили су се да је  у наредном периоду неопходно брже доношење нових закона и заокруживање регулаторног оквира у складу са међународним стандардима, доследна и пуна имплементација постојећих решења, као и  унапређење инфраструктуре за третман опасног и индустријског отпада, коришћење отпада у енергетске сврхе и изградња постројења за прераду отпадних индустријских вода.

На састанку су, осим о стратешки важним пројектима, размењене  и информације о питањима еколошких накнада и такси и  приступу фондовима за финансирање зелених пројеката, за шта је пословна заједница посебно заинтересована.

У реализацију приоритета Владе и ресорног министарства, стварању предвидивог оквира за пословање компанија и примену најбољих пракси у нискокарбонској и ресурсно одрживој производњи од посебног значаја је отворени дијалог администрације и бизнис сектора и подршка Привредне коморе Србије која ће својим капацитетима, инфраструктуром и знањем, допринети ефикасној имплементацији регулативе и креирању доброг пословног амбијента, закључено је на данашњем састанку.

Посебно је наглашена  активност Привредне коморе Србије у регионалним економским интеграцијама и реализацији иницијативе Мини Шенген, укључујући и сарадњу у области зелене економије.

Check Also

Почела исплата 100 евра младима од државе

Држава је данас почела исплату новчане помоћ од 100 евра младима. Помоћ ће се исплаћивати …