Главна / Друштво / Епидемија корона вируса пробудила хуманост младих људи у општини Грачаница

Епидемија корона вируса пробудила хуманост младих људи у општини Грачаница

Целокупна ситуација са корана вирусом код многих од нас пробудила је осећај хуманости и потребу да помогнемо старим и немоћним особама. Тако је Марко Арсић из Батуса са још двојицом другова из Грачанице  почео да се бави хуманитарним радом, најпре на почетку епидемије као волонтер, а сада редовно посећује и учествује у организацији многих хуманитарних акција.

„Током трајања забране кретања ми смо, као волонтери општине Грачаница посетили хиљаде домаћинстава и однели неопходне намирнице и лекове. Та радост на лицу људи када нас виде, натерала нас је да размислимо колико данас има људи којима је помоћ потребна и то је било пресудно да кренемо да се бавимо хуманитарним радом“, прича Арсић у Јутарњем програму РТВ Грачаница.

Он је истакао да су до сада обишли многе социјално угрожене породице и однели помоћ.

„Ми функционишемо тако што се најпре распитамо па обиђемо породицу да бисмо утврдили да ли је тој породици помоћ стварно потребна. Има много људи којима је помоћ преко потребна и који немају ни основне услове за живот, али има и оних других, који су себични и који би све само за себе“, казао је Арсић.

Случај Василије Ђошић из Клокота јавности је постао познат захваљујући ангажовању ових момака, који су јој однели прве кесе са храном, одећом и средствима за личну хигијену.

„Василија је самохрана мајка двоје деце. Живи у једној, потпуно не сређеној соби у којој нема ни основних услова за живот. Када смо је први пут посетили и однели нешто гардеробе и слаткише деци, остала нам је урезана слика деце и та радост и одушевљење  обичним киндер јајетом“, прича Марко и додаје да сада редовно посећују Василију како би њој и деци створили боље услове за живот.

Василијин супруг је трагично преминуо средином ове године и од тада се она сама бори са свим животним недаћама.

„Много је добрих људи који су се одазвали нашем позиву за помоћ овој жени и већ у току следеће недеље почињемо да радимо инсталацију и уводимо јој воду, коју до сада није имала. Лепа вест је да имамо нека обећања и ми ћемо се потрудити да Василија и њено двоје деце добију ускоро нову кућу и нормалне услове за живот“, истакао је Арсић.

Ови млади људи се труде да алармирају јавност и помогну онима којима је помоћ неопходна. Радо се одазивају хуманитарним акцијама, а у многим и учествују у организацији. Једна од акција којој су се недавно прикључили јесу хуманитарни базари, који су одржани на наколико локација на Косову и Метохији и у Београду, а на којима су прукупљали новац за лечење неколико болесне деце и Ивоне Ивановић из Кузмина, која је годинама у будној коми.

Check Also

Петар Петковић: Мељиза Харадинај разоткрила своју амбицију да буде актер дестабилизације у региону

Такозвана министарка спољних послова самопроглашеног Косова Мељиза Харадинај данас је још једном јавно разоткрила своју …