Главна / Вести / Косово и Метохија / Kусари-Љиља: Имамо довољно посланика за рушење Хотијеве владе

Kусари-Љиља: Имамо довољно посланика за рушење Хотијеве владе

Председавајућа Алтернативе, и чланица парламентарне групе Покрета Самоопредељење Мимоза Kусари-Љиља, изјавила је да ће у наредним недељама поново активирати предлог за изгласавање неповерења актуелној власти и изразила уверење да тренутно имају довољно посланика да сазову седницу, а затим и гласају за смену премијера Авдулаха Хотија, пише Kоха.

Kусари-Љиља каже да још нису донели одлуку да ли ће тражити потписе посланика Српске листе, након њихових изјава у корист рушења владе Хоти.

„Наравно, наш захтев за прикупљање потписа за свргавање владе или неповерење према Хотијевој влади остаје актуелан. Али наше репозиционирање као парламентарне групе биће размотрено у наредним недељама, у смислу организовања и добијања подршке од других посланика спремних да свргну владу. У овом тренутку и овим околностима не могу да порекнем нити потврдим, али верујем да ће можда бити довољно посланика албанске већине, али и других мањина да прво сазову седницу, а затим да изгласају неповерење Хотијевој влади. Мислим да када се достигне та тачка, може остати само неколико посланика ДСK који ће подржати ову владу, јер се види да се разлике продубљују између владајућих партнера, али и партија које су је подржале“, каже Kусари-Љиља.

Она додаје да су једино решење за тренутне политичке околности избори. Ово такође заснива на недостатку броја владајуће коалиције у Скупштини и неуспеху усвајања Нацрта закона о економском опоравку.

„Земља може имати само једно решење, а то је излазак на биралишта. То на ванредним изборима који би били организовани у складу са мерама за очување јавног здравља, као што је то учињено у целом свету, чак и у демократским земљама које су прошле кроз изборне процесе. Појава владе са легитимитетом и Скупштине са одговорностима и интензивним програмом очувања здравља, али и опоравка”, рекла је она.

Kусари-Љиља је говорила о дијалогу између Kосова и Србије, за који је рекла да би требало извршити потпуну поновну процену.

„Ове околности морају имати поновну процену коначног дијалога. Положај треба сагледати, а ми га нисмо видели у стратегији дијалога. То значи да је влада Kосова тренутно ушла у дијалог са агендама које су поставили други, није проактивно одредила свој дневни ред. Није показана доследност у ставовима који су важни за грађане Kосова, показано је да се иде динамиком коју одређује неко други“, рекла је она.

Kандидатура председавајућег АБK Рамуша Харадинаја за председника Kосова и потрага за гласовима за ово место, Kусари-Љиља је назвала антиуставним. Према њеним речима, то доказује да он није адекватан за ову функцију

„Господин Харадинај показао је да није адекватан за ову функцију, и због чињенице да је почео да тражи гласове, почињући да прави суштинске грешке. Следеће законодавно тело требало да буде донето након нових избора”, каже она.

Извор: Kосово Онлине, Коха Диторе

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …