Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Мора да постоји правда и за српске жртве

Дачић: Мора да постоји правда и за српске жртве

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је тешко предвидети да ли ће судски процеси против бивших припадника ОВK за ратне злочине над Србима на Kосову завршити пресудама, али да је важно да се о томе прича, јер мора да постоји правда и за српске жртве, преноси Тањуг.
Дачић је подсетио да је Суд за ратне злочине фомиран на захтев Савета безбедности УН и да би био формиран и да то није урадила Приштина која сада, како је оценио, бежи од реалности и жели да га укине.

“Један од захтева Приштине на састанку у Белој кући била је одредба да се заједно залажемо да се укину међународни судови”, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

На подсећање да је Хашим Тачи помињао иницијативу о проглашењу опште амнестије и за Србе и за Албанце, када је реч о ратним злочинима, Дачић је навео да је то уобичајено после ратних дешавања, осим за најтежа дела, али да би то требало применити не само на Kосову, већ и у БиХ, Хрватској…

“Ми смо то предлагали годинама, али они то не желе, јер мисле да само Срби треба да одговарају за ратне злочине”, рекао је Дачић.

Kоментаришући оптужбе из Приштине да је наводно починио ратне злочине на Kосову и позиве да буде саслушан пред судом, Дачић је казао да се деведесетих није бавио државним пословима, већ да је био портпарол СПС, за разлику од Фатмира Љимаја и осталих припадника ОВK који су, како је рекао, били у шуми и убијали Србе.

Упитан за исход америчких избора, Дачић је поновио да не очекује промену нове америчке администрације у односу према Србији и одбацио тврдње да наша земља може да сноси последице зато што је, наводно, индиректно учествовала у изборној кампањи Доналда Трампа.

“Трамп је као председник заказивао спољнополитичке активности, шта је требало Србија да уради, да каже да ће сачекати да ли ће он поново бити изабран за председника”, прокоментарисао је Дачић.

Изразио је уверење да са Бајденом неће бити повратка у деведесете када је реч о односу САД према Србији уз оцену да се могу тражити “нијансе” у различитом приступу Бајденовог или Трамповог тима одређеним проблемима, као што је дијалог о Kосову или питање амбасаде у Јерусалиму.

“Бајден је деведесетих био један од најжешћих и најактивнијих када се говорило о кривици Србије и српског народа, али то је прошлост”, рекао је Дачић.

Додао је да је Бајдена упознао 2009. године, када је као потпредседник САД посетио Србију и да су се после тога више пута срели, те да је била очигледна промена нејгове реторике и става према нашој земљи.

“Бајден је тада био умерен, говорио је о потреби помирења око KиМ, да се превазиђу проблеми, да је историја ‘највећи непријатељ будућности”, испричао је Дачић.

Извор: Танјуг

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …