Главна / Вести / Косово и Метохија / Тужилаштво спремно за суђење вођама ОВК, одбрана тражи још 18 месеци

Тужилаштво спремно за суђење вођама ОВК, одбрана тражи још 18 месеци

Представник Специјализованог тужилаштва, на првој статусној конференцији, саопштио је да се настављају одређене истражне радње у процесу против Хашима Тачија, јер је одређен број њих тек почео када су вође ОВК ухапшене и када су извршени претпреси и заплењен обиман доказни материјал.

На првој статусној конференцији, судија за претходни поступак је истакао да је тужилаштво спремно и да суђење може ускоро да почне, као и да ће у наредне две недеље одбрани доставити мање редиговану оптужницу и обиман доказни материјал како би могли да започну своје истраге у корист одбране.

Са друге стране, главни адвокат одбране Денис Хупер рекао је да за разлику од тужилаштва које је обавило обимне истраге у најмање пет година, одбрана за то није имала времена.

“Треба нам најмање 18 месеци да почнемо да размишљамо о почетку суђења. Апсурд је почети у јуну следеће године, реалније је да то буде јун 2022. године”, рекао је он указујући на сложеност и обимност предмета.

Тужилаштво: 1.500 доказа против ОВК

Представница Специјализованог тужилаштва изјавила је да то тужилаштво има око 1.500 доказа за суђење у процесу против Хашима Тачија и осталих чланова Главног штаба ОВК, а које би могло да обелодани одбрани до 31. маја 2021.

Судија Никола Гију је упозорио тужилаштво да мора да представи одбрани сваки ослобађајући материјал против оптужених, а тужилаштво је одговорило да ће одбрани обелоданити више од 1.000 доказних предлога.

Представница тужилаштва је указала да ће можда имати и више доказа против оптужених, али да то зависи од даљег тога истраге која је и даље у току.

Напоменула је да тужилаштво има 153 сведока, чије изјаве и транскрипте изјава планира да представи на суђењу.

Говорећи о обелодањивању доказа, она је навела да ће комплети материјала бити достављани одбрани у етапама.

Рекла је да тужилаштво нема обавезу да материјал обележава као “ослобађајући” када га доставља одбрани, већ да ће само најавити када би такви докази могли да јој буду достављени.

Сва четворица оптужених у том предмету – Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими, не присуствују конференцији у судници, већ је прате путем видео линка из притворске јединице.

Шест њихових бранилаца учествује у конференцији такође путем видео линка, а само је један у судници, као и специјализовани тужилац Џек Смит са помоћницима.

Статусна конференција служи за техничку размену информација о обелодањивању доказа тужилаштва и одбране, а требало би да буде речи и о притвору у којем се налазе оптужени јер су њихови адвокати најавили да ће тражити да се бране са слободе. Тужилаштво поседује више од 40.000 страница доказног материјала, извештаја, фотографија, више од 20 сати аудио материјала и друго.

Тачи и остали први пут су прошле седмице пред судијом за претходни поступак негирали кривицу по свих 10 тачака оптужнице, која их заједно терете по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности у удруженом злочиначком подухвату.

Изручени су Хагу 4. и 5. новембра и смештени у притворску јединицу.

Сва четворица се налазе на једној оптужнци Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина међу којима је и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, политичких противника.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду – најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Извор: Танјуг,РТС

Check Also

На Косову 498 новооболелих, преминуло осам особа

На Косову је у последња 24 сата забележено 498 нових случаја коронавируса, а од последица …