Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Српски народ је изгубио духовног оца и архипастира

Петковић: Српски народ је изгубио духовног оца и архипастира

Упокојењем Његове светости, патријарха српског г. Иринеја српски народ је изгубио духовног оца и архипастира, који је водио Српску правословну цркву у тешком и турбулентном времену.

Ово је тужан тренутак за цео православни свет и српски род, посебно за Србе на Косову и Метохији, којима је патријарх Иринеј био и подстрек и утеха и чију је судбину делио и као ученик, а касније као професор и ректор Призренске богословије, па све до данашњих дана, снажно и дубоко бринући о сваком Србину у нашој јужној покрајини.

Био је човек мира и разумевања, а његов духовни пут, утемељен на трајним хришћанским врлинама, обележен мудрошћу и благошћу, остаће вечно упамћен и поштован.

Деценија, коју је патријарх Иринеј провео на Пећком трону, остаће дубоко урезана у памћењу српског народа. Нека би дао Бог да нам, у тренутцима неизмерне жалости за упокојеним патријархом, његов живот, оличен у благородном и самопожртвованом служењу цркви и народу, буду утеха и надахнуће да наше напоре усмеримо на очување љубави и мира, свуда где нас има, а посебно на нашем страдалном Косову и Метохији.

Нека је вечан спомен и Царство Небеско Његовој светости, патријарху Иринеју.

Извор: РТВ Грачаница, Саопштење

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …