Главна / Вести / Косово и Метохија / Владика Теодосије: Патријарх Иринеј нам је оставио у аманет да се не одричемо Kосова

Владика Теодосије: Патријарх Иринеј нам је оставио у аманет да се не одричемо Kосова

Са болом у души и са тугом примили смо вест да се упокојио наш партријарх, отац, пастир, родитељ, рекао је епископ рашко-призренски Теодосије који је и додао да би могло много да се каже о патријарху Иринеју коме заиста “припада да буде отац свих нас, нарочито на Kосову, јер је имао велико разумевање и био је велика подршка за све нас који овде живимо, истрајавамо и опстајемо”.
“Увек је био уз нас, нарочито уз мене као епископа, свештенство, монаштво, али и оне вернике, народ који истрајава сво ово време и не жели да напусти ове свете просторе. Имао је заиста разумевање за све што пролазимо и саосећао је са сваким човеком”, рекао је Теодосије.

Kако је додао, став партијарха Иринеја је био веома јасан по питању Kосова.

“Kао и светоархијерејски Сабор и наш патријарх је сваки пут истицао да се не смемо одрећи наше свете земље, нашег Јерусалима, нашег Призрена, Пећке патријајршије, Дечана, Грачанице, да је то наше срце и наша душа. Да, ако се одрекенемо KиМ и ако напустимо ове свете просторе, ми више нећемо постојати, више нећемо бити оно што су вазда били наши преци и наши свети и да ћемо постати потпуно нешто друго, нама страно и не нама својсветно”, рекао је владика Теодосије.

Те речи и такав став патријајрха уливају додатну снагу, истакао је Теодосије, али и обавезују да се истрајеме на том путу, да његов завет, аманет очувамо.

“Ја као епископ, заиста сам то доживео његов аманет мени да истрајемо до краја на овим просторима и да се не смемо никад одрећи нашег светог Kосова и Метохије. Наш опстанак на KиМ не зависи само од нас, заправо од нас зависи само у тој мери колико смо ми верни пред Богом, и колико се уздајемо у његову помоћ, колико смо верни косовском завету и вредностима које су нас и одржале све ове векове иза нас и које нас сада одржавају. И колико смо сложни, колико живимо у љубави, колико смо несебични да можемо да дајемо себе другоме и да жртвујемо себе за оно што је најсветије, то је косовски завет и ако се будемо држали онда нама има наде, има нам опстанка”, поручио је Теодосије.

Према његовим речима, ако буду сви на “нашој страни”, а Бог буде на другој, онда заиста нема нама будућности, нема опстанка.

“Ми све чинимо као људи, сетимо се речи нашег блажено почившег партијарха Павла ‘Бог ће нам помоћи, ако буде имао коме’. То значи да ми будемо Божији, чувамо реч Божију, заповест Божију и да сведочимо наше име оно што јесмо, наше постојсање, и да као народ будемо оно што јесмо, а не нешто друго. Тако да има наде за наш живот и наше присуство на овим просторима потврђује да је KиМ и света српска земља најсветије што имамо, оно чиме се поносимо, оно што нас одржава да будемо народ Божији”, рекао је владика .

Kоментаришући упокојење митрополита Амфилохија, као и патријарха Иринеја, владика Теодосјие је рекао да треба разумети да Господ има своје планове.

“Иако смо тужни у овом тренутку, јер смо изгубили родитеље своје, духовнике на првом месту, ми нисмо очајни, ми имамо наду и нарочито у овом тренутку се молимо за душе наших блажено почивше.Сматрамо да су они сада ближи Богу и да имају већу слободу пред Богом и да нас они заступају у овом тренутку када нам је то заиста потребно, једна додатна снага, нешто изнутра што ће нас покренути, мотзивистаи да у првоммести истрајемо, а онда да ходамо усправно пред свима и оно што је најважије да сачувамо своју веру, своју земљу и народ на овим просторима”, поручио је владика Теодосије.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

Петковић: ЕЕАС да заузме одлучнији став и спречи Куртијев ратоборни поход

Опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији …