Главна / Вести / Косово и Метохија / Полицијски час у општини Грачаница од 19-05 сати

Полицијски час у општини Грачаница од 19-05 сати

У циљу спречавања ширења Ковида 19 на територији општине Грачаница од вечерас на снагу ступа полицијски час од 19 до 5сати ујутру. Одлуку доноси Кризни штаб општине према препоруци Министарства здравља које је општину Грачаница сврстало у ред високоризичних општина од ширења инфекције.

Према препоруци Министарства здравља коју је данас примио Кризни штаб на снагу ступају посебне мере за заштиту од пандемије Ковида-19 за општину Грачаница .

Кризни штаб општине Грачаница обавештава мештане привредне и пословне субјекте да се према овој одлуци забрањује кретање грађана ван њихових кућа/станова од 19:00 сати и до 05:00 сати, изузев у хитним и здравственим случајевима, изузимајући из ове мере здравствено, безбедоносно, правосудно и слично особље.

Забрањује се улаз-излаз грађана и возила на територију општине Грачаница од 19:00сати па све до 05:00, изузев здравственом особљу, особљу безбедности, правосуђа и студентима, грађанима у случају хитних потреба, оператерима који врше јавне послове

Такође забрањује се делатност гастрономије од 19:00 сати до 05:00 сати;

Све јавне и приватне институције ће радити само са неопходним особљем, а то особље ће бити одређено одлуком сваке институције посебно.

Јавни превоз сме да саобраћа са 50% капацитета, у складу са “Приручником за заштиту од ширења Ковид-19”.

Такси превоз сме да ради само са 1 (једним) путником назад или 3 (три), ако су чланови исте породице.

Делимично су дозвољене културне активности одређених институција позоришта, библиотеке, галерије, ансамбли, балет, биоскопи, омладински центри, музеји, културни центри са групама и слично, користећи само 30% простора/површина релевантних објеката за све активности (како у извођењу тако и на пробама).

Дозвољене су спортске активности у затвореном и на отвореном; могу се организовати тренинзи и такмичења у појединачним спортовима; до 20 људи може да учествује на затвореним тренинзима, док до 50 људи може да учествује на такмичењима на основу локалних и међународних спортских протокола и упутстава.

Дозвољена је делатност фитнеса и затворених базена за индивидуалне рекреативне активности користећи само 40% простора.

Обавезује се Полиција да на сваком улазу излазу врши ригорозну контролу ради спречавања ширења инфекције.

Кризни штаб упозорава да непоштовање ових мера у било ком случају подлеже казненим мерама.

Ова одлука важи до доношења друге одлуке, на основу процене епидемиолошке ситуације.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Симићи: Штета није велика, али страх јесте

Са првим мраком, док су Симићи били одсутни, њихова кућа нашла се на мети провалника. …