Главна / Вести / Косово и Метохија / Старовић: Све је изгледније да ће Приштина одступити од преговарачког стола

Старовић: Све је изгледније да ће Приштина одступити од преговарачког стола

Најаве министарке спољних послова Косова Мељизе Харадинај Стубла, по којима убудуће неће бити одобрене посете председника Србије Александра Вучића, несумњиво представљају флагрантно кршење Бриселског споразума којим је прецизно дефинисано право свих државних званичника Србије да уз поштовање усаглашених процедура несметано бораве на простору Косова и Метохије, изјавио је за Косово Онлајн Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност.

“Таква изјава ипак не представља изненађење, пошто долази из кабинета исте министарке која је пре само неколико дана захтевала прекид дијалога у Бриселу све док Приштина не буде примљена у НАТО, што значи на неодређено дуго време, будући да тзв. Косово никако не може постати члан тог војног савеза, јер четири државе чланице не признају једнострано проглашену независност јужне српске покрајине“, навео је Старовић.

Пема његовом мишљењу, сви ти потези указују на неспремност Приштине да у условима опште политичке и институционалне кризе која влада на Косову и Метохији озбиљније приступи процесу дијалога под окриљем ЕУ, а све је изгледније, како је навео, да би у наредним данима могла и формално одступити од преговарачког стола.

“На институцијама ЕУ је да се јасно одреде о томе која страна константно крши постигнуте споразуме и опструише сваку могућност за постизање нових споразума на бази суштинског компромиса, те да престану са осудама ’обе стране’ и успоравањем европског пута Србије“, рекао је Старовић.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Симићи: Штета није велика, али страх јесте

Са првим мраком, док су Симићи били одсутни, њихова кућа нашла се на мети провалника. …