Главна / Православље / Опроштај од патријарха Иринеја, сахрана у Храму Светог Саве

Опроштај од патријарха Иринеја, сахрана у Храму Светог Саве

Патријарх Иринеј биће сахрањен данас у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Литургију је служио митрополит дабробосански Хризостом.

Молитвом која се зове “Отпуст” завршена је заупокојена литургија, а одмах након тога почело је патријарашко опело патријарху Иринеју.

“Нека је вечни покој нашем патријарху и оцу нашему патријарху Иринеју”, рекао је митрополит Хризостом после опела.

“Ево нас изненада и неочекивнао поред одра патријарха, колико јуче био је међу нама, неуморно је радио и бринуо о цркви и роду нашему”, рекао је Хризостом.

Истакао је да је Иринеј патио и туговао због подела у православљу.

“Вест је растужила милионе Срба широм света и хришћанске браћа са истока, запада, севера и југа. Пуних 10 година предводио је нас, тихо и мудро”, каже Хризостом.

Одликовао се добром нарави и господском одмереношћу, сведочио је љубав и доброту божју.

“Поред свих искушења и невоља са којом је црква пролазила остао је непоколебљиви стуб наше црке светосавске”, каже митрополит.

Писмо руског патријаха: Завршетак уређења храма једно од главних достигнућа патријарха Иринеја

Митрополит Руске православне цркве Иларион Алфејев прочитао је писмо руског патријарха Кирила.

У писму се, између осталог, наводи да је у име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске православне цркве изразио саучешће.

“Бог је цркви светитеља Саве даровао мудрог патријарха који је цео свој живот посветио њеној духовној бризи. Испуњен хришћанском љубављу за људе новопросветљени патријарх се не штедећи своју снагу увек трудио да буде поред своје пастве, радујући се са радоснима и тугујући са онима који тугују. И у последњи час свог земаљског живота је поделио страдања оних верника чији је живот прекинула страшна епидемија”, истиче се у писму.

Како се наводи у писму, последње и неостварена жеља новопрестављеног патријарха била је да освешта храм Светог Саве у Београду.

“Завршетак унутрашњег уређења овог храма ући ће у историју као једно од главних достигнућа његовог патријархслужења”, каже се у писму које је прочитао митрополит Иларион.

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Храм Светог Саве на сахрану патријарха Иринеја.

Председник Вучић поклонио се над одром упокојеног патријарха Иринеја. На Вучићевом Инстаграм профилу наведено је, уз фотографију председника над одром патријарха: “Последњи опроштај од блаженопочившег патријарха српског Иринеја”.

Епископ бачки Иринеј: Патријарх је био човек мира

“Ми смо у данима када се у свету говори виче и кличе, пише, објављује о миру, можда више него у свеколикој историји човечанства, а опет, у ове наше дане, ни спољашњи, као одуство ратовања, болести, а поготово као мир духовни као да никада није био удаљенији од човечнства, па и нас православних хришћана”, поручио је у беседи епископ бачки Иринеј.

У беседи током заупокојене литургије патријарху Иринеју, епископ је рекао да разлог за “удаљеност мира” лежи у томе што људи заборављају основну истину – да је мир међу нама и са нама немогућ без нас са самим извором мира – са самим Господом.

Епископ бачки Иринеј рекао је да је пратријарх Иринеј био понекад изложен неправедним осудама: неки су говорили да није довољно савремен, а други да је ригидан, да показује нетрпељивост коју преписују и Цркви, а трећи како је сувише попустљив и спреман на компромисе.

“Ништа од свега тога није истина, зато што је патријарх, како му је име гласило, био човек мира и мироносца и миротворца и међу људима, хришћанима и народима”, каже епископ бачки.

Навео је да је патријарх Иринеј био предстојатељ цркве у времену које није нимало лакше од ранијих, а све је то, каже, он морамо да преживи и у свему томе да пружи истински светосавски и косовско-лазарвески одговор на сва питања и искушења.

“Испраћамо га више са радошћу него са жалошћу”, рекао је епископ.

Сахрани патријарха Иринеја присуствује и премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, министри Александар Вулин, Небојша Стефановић, Ненад Поповић, Татјана Матић, Вања Удовичић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, шеф БИА Братислав Гашић, представници Града Београда, надбискуп Станислав Хочевар. Међу присутнима на литургији су и мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић, као и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, те амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Земне остатке Патријарха у гробницу у крипти спустиће свештеници из Београда.

Патријарх српски Иринеј биће први поглавар СПЦ који је сахрањен у Храму Светог Саве.

Осим гробнице у којој ће почивати 45. патријарх, налази се још неколико гробних места јер ће се убудуће поглавари СПЦ сахрањивати у крипти, осим ако не изразе другачију жељу.

Извор: Тањуг,РТС

Check Also

Петковић у Лепосавићу и селу Кутње у посети породицама

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је у Лепосавићу посетио породицу Милојевић, а у село …