Главна / Православље / Вучић: Патријарх Иринеј обновио дух српског заједништва, а највећа брига му је била Kосово и Метохија

Вучић: Патријарх Иринеј обновио дух српског заједништва, а највећа брига му је била Kосово и Метохија

Љубав је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао – Србија мира, Србија која разуме и која окупља, рекао је данас председник Александар Вучић. Он је у беседи на сахрани патријарха Иринеја, поручио да је почивши поглавар СПЦ склопио очи онако како је и живео – у миру, са собом, Богом, са црквом и људима.
Председник Вучић је рекао да је патријарх заслужан за културу сећања.

“Окупио нас је као прави светосавски витез, око борбе и жртве нашег народа. Срамотили смо се годинама, ћутали о патњи нашег народа. Захваљујући њему данас с поносом говоримо о јунацима са Kошара. Шест година већ има како са његовим бласловом обележавамо НАТО агресију, не кампању како су нам неки у аманет оставили. Не плашимо се да истину кажемо у лице целом свету, борећи се да остваримо сарадњу са народима који су тој агресији учествовали”, истакао је Вучић.

Он је додао да је патријарх обновио дух заједништва српског народа.

“Србију и Српску није одвајао једну од друге. Рођени Чачанин кога су сви прекодрински Срби волели и поштовали.
Бринуо је, и са том бригом у рајско насеље отишао, за судбину нашег народа у Црној Гори. Није прихватао поделу наших људи по авнојевским шавовима, иако је поштовао сваку од тих новостворених држава”, нагласио је председник Србије.

Рекао је да је, ипак, највећа брига патријарха Иринеја била Kосово и Метохија.

“И ту и по том питању иако је део живота провео у Призрену приступао је рационално и хладне главе. Тражећи начин да сачувамо или бар не признамо ни на који начин независност Kосова, разумевајући реалност и тешке грешке које смо починили и ми као народ, али је верујући у нарастујућу снагу српске државе, понекад помало наивно у њену могућност да убеди свет да је за Kосово и Метохију могуће само праведно решење”, казао је Вучић.

Kако је истакао, љубав је била основа сваке патријархове вере, и као код сваког правог хришћанина, била је већа од свега осталог, јер је добро знао да су и вера и нада немогуће без љубави, без срца које се предаје и Богу и људима.

“А његова Србија је била управо она, коју је и сам стварао. Србија мира, Србија која разуме, Србија која окупља, која побеђује радом и мудрошћу, Србија која не уме и нема потребу да мрзи”, указао је Вучић.

Председник је навео и да је Храм Светог Саве, који је патријарх толико желео и завршио, храм баш те и такве Србије.

“На много начина, он је и био и овај наш храм. Саборни, мудри, пун милости и љубави. Пред њим, нашим духовним оцем, ми се нисмо делили. Пред њим није било зађевица, зависти, злобе и мржње”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг, Косово Онлине

Check Also

Петковић у Лепосавићу и селу Кутње у посети породицама

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је у Лепосавићу посетио породицу Милојевић, а у село …