Главна / Друштво / Пораст броја ковид пацијената у Грачаници, здравствене установе функционишу

Пораст броја ковид пацијената у Грачаници, здравствене установе функционишу

У Дому здравља у Грачаници, већ на тријажном одељењу, пацијенти са симптомима који могу да буду сумња на ковид инфекцију упућују се у ковид амбуланту у којој се на дневном нивоу изврши по десетак прегледа. Опрез је неопходан јер заражених има и међу здравственим радницима. Директорка Дома здравља у Грачаници Мирјана Димитријевић каже да је Дом здравља у последњих десет дана имао 148 прегледа, од чега је 28 пацијената упућено на ковид одељење.

– Када пацијент дође код нас, уколико има блаже клиничке симптоме, ми таквим пацијентима ординирамо терапију и заказујемо контроле у ковид амбуланти. Међутим, уколико се на контролном прегледу установи да се болест погоршава, таквим пацијентима се даје упут за инфектолога и упућују се у секундарну здравствену установу. У Дому здравља у Грачаници је неколико радника лабораторијске службе у изолацији, као и неки од радника Хитне службе, од којих су неки и ковид позитивни. Један лекар је такође позитиван и он је хоспитализован – каже др Димитријевић.

Рад Дома здравља за сада није угрожен и по речима др Димитријевић, довољан број радника покрива рад у свим службама, с тим што је у лабораторији смањен проценат биохемијских анализа за пацијенте који нису ургентни.

Пацијенти са ковид симптомима су у овом тренутку приоритетни за израду биохемијских или хематолошких анализа, као и труднице.

Због поштовања антиковид мера и ношења маски очекује се смањење броја заражених у наредном периоду.

Check Also

ЦИК објавио списак 28 политичких субјеката пријављених за изборе 14. фебруара

Централна изборна комисија је објавила списак 28 политичких субјеката који су се пријавили за ванредне …