Главна / Култура / Филм ,,Дара из Јасеновца“ ће се наредних седам дана приказивати у Грачаници

Филм ,,Дара из Јасеновца“ ће се наредних седам дана приказивати у Грачаници

Дом културе ,,Грачаница“ организује премијеру филма ,,Дара из Јасеновца“, који ће се наредних седам дана приказивати у Грачаници на Косову и Метохији.

Одлука редитеља филма Предрага Гаге Антонијевића да се филм прикаже публици у српским срединама на Косову и Метохији указује везу Косова, Јасеновца и завета у ком невине жртве постају трајни мотив и инспрација за уметност.

Јасеновачко страдање се трајно препознаје као нова невина жртва, а трагични догађаји у једном од најстрашнијих концетрационих логора су опомена за будућност људи овог простора.

Први дугометражни играни филм о Јасеновцу, редитеља Предрага Гаге Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић, говори о дванаестогодишњој девојчици Дари која са својом мајком и два брата после усташко немачке офанзиве на Козари завршава у концентрационим логорима. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети у логору Стара Градишка учиниће да одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата. Многа деца из логора Стара Градишка одвођена су у домове широм Хрватске или смештана по породицама али велика већина је убијена или умрла од нељудских услова у логору и разних болести. Дара се свим силама бори да спаси брата. Сви догађаји у филму писани су на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша. Дарина судбина је судбина само једног детета Козаре, а оно што су преживели не сме никада бити заборављено.

,,Изузетно сам узбуђен да ће наши људи у Грачаници моћи међу првима да виде филм Дара из Јасеновца који чекамо 75 година. Од Јадовна и Јасеновца, преко Крагујевца до Косова и Метохије јече вапаји српских жртава које многи данас покушавају да угуше. Траже душмани од нас да се над сваком туђом жртвом сажалимо а да над нашом не смемо ни сузу да пустимо. Поручују нам да им не ваљамо ни мртви, ни живи. Зато морамо сви ми у заједништву, јуче у страдању а сутра у победи, да се јасеновачким новомученицима одужимо. Заиста се надам да ће филм Дара из Јасеновца то у малом делу учинити” рекао је редитељ филма Предраг Гага Антонијевић.

Због епидемиолошке ситуације и полицијског часа, пројекције филма биће приказиване сваког дана почев од 25.11.2020. до 2.12.2020. у термину од 12 часова, док ће током викенда бити приказиван од 16 часова.

Цена карте је 250 динара.

Сви посетиоци биоскопа морају носити маске.

Check Also

“Ошишани јеж” за Дом културе Грачаница од УНС-а

Дом културе у Грачаници дарован је од Удружења новинара Србије укориченим дупликатима часописа “Ошишани јеж”. …