Главна / Култура / Премијерно приказивање филма „Дара из Јасеновца“ наредних седам дана у Грачаници

Премијерно приказивање филма „Дара из Јасеновца“ наредних седам дана у Грачаници

Дом културе ,,Грачаница“ организјуе премијерно приказивање филма „Дара из Јасеновца“, редитеља Предрага Гаге Антонијевића. Прво приказивање филма било је синоћ, а и  наредних седам дана публика у Грачаници ће имати прилику да погледа овај филм у грачаничком биоскопу.

Приказивање филмова са темом Јасеновца је врло важно, сматра историчар Александар Гуџић.

„Оно што одређује нас Србе током последња два века модерне историје је то, да смо уз Јевреје и Јермене, једини народ над којим је вршен геноцид и систематска етничка чишћења. Тема Јасеновца је деценијама запостављана нарочито у комунистичкој Југославији“, истакао је Гуџић.

Он је истакао да овај филм говори о једној епизоди етничког чишћења Срба након офанзиве на Козари.

„Сам филм прати дванаестогодишњу девојчицу Дару, која са мајком и браћом завршава у логору Стара Градишка. Она у том логору остаје без мајке и цео смисао филма је како ће да помогне брату да преживи и то је само једна од хиљаде трагичних судбина тог времена“, напомиње Гуџић.

Први дугометражни филм о Јесеновцу биће приказиван наредних седам дана у Грачаници, уз поштовање мера превенције од корона вируса.

„Током пројекције филма сви се морају придржавати епидемиолошких мера, а на идеју да се филм приказује дошли смо уз помоћ самог редитеља са којим имамо изузетну сарадњу. Филм ће бити приказиван у Грачаници наредних седам дана, радним данима у 12 часова, а викендом од 16 часова“, казао је Гуџић.

Одлука редитеља филма Предрага Гаге Антонијевића да се филм прикаже публици у српским срединама на Косову и Метохији указује везу Косова, Јасеновца и завета у ком невине жртве постају трајни мотив и инспрација за уметност.

Јасеновачко страдање се трајно препознаје као нова невина жртва, а трагични догађаји у једном од најстрашнијих концетрационих логора су опомена за будућност људи овог простора.

 

Check Also

“Ошишани јеж” за Дом културе Грачаница од УНС-а

Дом културе у Грачаници дарован је од Удружења новинара Србије укориченим дупликатима часописа “Ошишани јеж”. …