Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕУ још није одредила датум за наставак дијалога Београда и Приштине

ЕУ још није одредила датум за наставак дијалога Београда и Приштине

 

Европска унија још увек није одредила датум за наставак дијалога између Београда и Приштине. У европској престоници кажу да ће следећи састанак на високом нивоу бити сазван чим се створе услови, а то потврђује и косовска Влада, преноси Репортери.
Покрет Самоопредељење захтева потпуно заустављање дијалога у актуелним политичким околностима.

Портпарол ЕУ спољне политике Петер Стано у одговору за Косова Прес не каже којим темама ће се бавити на следећем састанку у Бриселу, али каже да ће датум и дневни ред бити ускоро објављени.

„Дијалог се, након што је настављен у јулу, наставља и напредује састанцима на нивоу стручњака и највишег политичког нивоа. Следећи састанак за дијалог на високом нивоу биће сазван у Бриселу што је пре могуће, у зависности од услова. Када су у питању састанци на нивоу стручњака, објавићемо датум и дневни ред следећег састанка кад ситуација буде прикладна“, рекао је Стано.

Саветница косовског премијера Авдулаха Хотија, Антигона Беџаку каже да наредне састанке у Бриселу диктира пандемија ковид -19, и да не постоји друга препрека.

„Тренутно нема предложеног датума за наредне састанке, јер све диктира ситуација са пандемијом Ц-19. Иначе радне групе настављају припреме за састанке техничких група, чим се околности створе. Нема других препрека“, рекла је Баџаку.

Најбоље решење за заменика Покрета Самоопредељење Артана Абрашија, је наставак дијалога са Србијом након нових избора.

„Најбоље решење у овим околностима је заустављање дијалога. Имати владу која је јака, са легитимитетон и изабрану вољом грађана. Иначе, Хотијева влада нема ни могућности, ни бројност, ни знање о било чему да заштити интерес Косова у том процесу“, рекао је Абраши.

Ален Мета из Д4Д сматра да би дијалог требало наставити, јер ни Београд ни Приштина немају луксуз да сукоб између њих буде замрзнут.

„Дијалог је најбоље решење проблема. Ни Београд ни Приштина немају луксуз да одржавају замрзнути сукоб међу собом. Веома је важно за добро грађана, као и за будућност две земље у ЕУ“, рекао је он Мета.

Састанак у септембру био је последњи између премијера Авдулаха Хотија и председника Србије Александра Вучића.

У почетку су се појавиле разлике око успостављања Заједнице српских општина на Косову, а недавно је, хапшењем бивших лидера ОВК од стране Специјалног суда, затражено да дијалог обуставе сами партнери из владајуће коалиције.

Извор: Косово онлине

Check Also

Рајић: Све провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону

Приштинске власти континуирано провоцирају Београд и онемогућавање директору Канцеалрије за Косово и Метохију Петру Петковићу …