Главна / Вести / Србија / Вучић о ситуацији са ковидом: Следи нам најтежа седмица

Вучић о ситуацији са ковидом: Следи нам најтежа седмица

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи нове ковид болнице у Крушевцу, капацитета 490 лежаја, а која би, каже, требало да буде отворена средином децембра. Следи једна од најтежих седмица по питању коронавируса, упозорио је председник.

“Данашњи бројеви су лошији него прошле недеље, оно што сам видео у првим сатима. Сигурно следи једна од најтежих седмица, али борићемо се и верујем да ћемо се изборити заједно”, рекао је Вучић новинарима у Крушевцу.

Будући да је за сутра најављена седница Кризног штаба, Вучић је рекао да ће надлежни послушати и прихватити све одлуке и препоруке Штаба, али их је замолио за разумевање, јер, каже, држава мора да плати и болнице, и плате и пензије, које жели да повећава.

“Да имамо у виду да ако све затворимо, не знам од чега ћемо моћи све да платимо. Нисмо имали проблеме, нећемо их ни имати, молим их да то имају у виду, али ћемо ми све њихове одлуке спроводити у дело”, рекао је Вучић.

Отварање болнице средином децембра 

Председник је најавио вечерас да ће нова ковид болница у Крушевцу бити завршена до 15. децембра.

Вучић је током обиласка радова и разговора са радницима у трећој смени, рекао да се они веома труде да што пре заврше ту болницу, како би могла да прими прве пацијенте.

Казао је да ће болница имати 150 кревета интензивне неге и 350 за полуинтензивну негу.

Запитао је раднике да ли ће све бити готово најкасније до Светог Николе и добио од њих потврдан одговор.

Председник је рекао да ће се ту лечити не само облели од ковида из Крушевца, већ и из Трстеника и других градова у том делу Србије.

“Хвала вам на љубави према земљи и жељи да помогнете”, поручио је Вучић.

Рекао је да за нову ковид болницу у Батајници има доста пријављених добровољаца, здрваствених радника, и изразио уверење да ће исто тако бити пуно њих који ће желети да помогну и у новој ковид болници у Крушевцу.

“Они који се боре су увек ту, а они који неће се увек склоне”, прокоментарисао је Вучић.

У војном комплексу Расина се од 10. августа ужурбано ради на изградњи ковид болнице. У току су завршни радови на објектима.

Три су главне целине – интензивна, полуинтензивна нега и централни део. Ту су и вешерница, менза, капела.

Споља се ради на уређењу инфраструктуре и припреми за асфалтирање саобраћајница. Тренутно је ангажовано 450 радника који раде у две смене.

Ковид болница у Крушевцу имаће 490 кревета, од тога 150 на интензивној нези.

Клинички центар Ниш, под чијом ингеренцијом ће бити ова болница, крајем прошле недеље расписао је конкурс за 641 медицинског радника – 126 лекара различитих специјализација, 439 медицинских сестара и више десетина техничара.

По завршетку грађевинских радова следи опремање објеката и инсталирање најсавременије опреме.

Извор: Танјуг, РТС

Check Also

Вучић: Имамо слику о могућим учесницима у убиству Ивановића

Држава Србија ће се борити на сваки начин да пронађе оне који су починили убиство …