Главна / Вести / Србија / Вучић уручио одликовања за заслуге у борби против ковида: Ви сте хероји

Вучић уручио одликовања за заслуге у борби против ковида: Ви сте хероји

Председник Александар Вучић свечано је данас уручио одликовања лекарима и немедицинском особљу за заслуге у борби против Ковид 19, одликованим поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра.

Орден Карађорђеве звезде првог степена, председник Вучић уручио је инфектологу, бившем директору Инфективне клинике КЦС Мијомиру Пелемишу.

Председник је Орден Карађорђеве звезде другог степена уручио директору Инфективне клинике др Горану Стевановићу, епидемиологу Браниславу Тиодоровићу и директорки Института за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије Даници Грујичић.

Орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликовани су заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Ивана Милошевић, специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије у КЦС др Небојша Лађевић, директорка КБЦ “Бежанијска коса” Марија Здравковић и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију и помоћник генералног директора КЦ Нишу др радмило Јанковић.

Златном медаљом за заслуге одликован је директор КБЦ “Др Драгиша Мишовић” Владимир Ђукић.Исто одликовање додељено је анестезиологу КБЦ “Др Драгиша Мишовић” др Владимиру Радовићу, као и медицинској сестри за дијализе исте здравствене установе Радици Аврамовић.

Златна медаља додељена је и хигијеничарки на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС-а Ани Стојковић.

Обраћање лауреатима, председник Вучић започео је шаљивом опаском: “Хтео сам раније да скинем маску, али када сам видео мрки поглед професора Пелемиша, одлучио сам се да је задржим све време”.

Председник се одликованима захвалио на борбености и ентузијазму у немогућим условима, који трају месецима.

“Када нешто траје 10 до 15 дана, сви показују ентузијазам, а када траје више месеци, то више не можете да видите код свих, већ видите само замерке, колико људи траже кривце и међу онима који раде све да сачувају људске животе”, истакао је Вучић.

Рекао је да је бескрајно захвалан што су спасили током ове епидемије стотине хиљаде живота наших суграђана. “Јесте прави хероји. Овде су и неки људи који нису у ковид систему, али који су одлучношћу, храброшћу да мењају земљу урадили нешто да би будућност наше деце била сигурна“, нагласио је он.

Истакао је да сваки орден и одликовање служи носиоцу и њиховим породицама на част и понос. “Остаће за родитеље, децу, имаћете чиме да се поносите. Није одлука о додели коју је неко доносио везана за политику, већ је то част коју сте заслужили, која вам припада на основу рада”, нагласио је он.

“Наставите да радите са истом посвећеношћу, да волите Србију као до данас, и да ми учимо од вас да барем по мало личимо на вас у годинама пред нама”, поручио је Вучић.

Захвалио се и што су добитници ордења били у стању да трпе неразумне, који мисле да знају боље посао од њих. “Што смо сви постали лекари, анестезиолози, баш као што смо постали фудбалски селектори и председници. Хвала што то не замерате и што сте спремни да наше примедбе саслушате. Нека вам ова одликовања буду на понос уверен да ћете још много тога урадити за Србију”, рекао је Вучић.

Check Also

Вучић: Имамо слику о могућим учесницима у убиству Ивановића

Држава Србија ће се борити на сваки начин да пронађе оне који су починили убиство …