Главна / Друштво / Данас је 1. децембар-Светски дан борбе против сиде

Данас је 1. децембар-Светски дан борбе против сиде

Светска здравствена организација обележава Светски дан борбе против сиде од 1988. године. Она ради на томе да промовише важност да људи које живе са инфекцијом ХИВ-а имају право на превенцију и лечење, право доношења одлука у вези са својим здрављем, као и право на живот пун поштовања и достојанства без дискриминације. Поред тога, уколико се инфекција открије на време и ако се одмах крене са лечењем, особа оболела од ХИВ-а може несметано да живи.
Саветовање и тестирање на ХИВ су потпуно бесплатни, анонимни и поверљиви. Не заказују се, а нису вам потребне ни било какве физичке припреме. Тестирање траје око 20 минута и могуће га је бесплатно обавити 365 дана у години.

У свету је према подацима Уједињених Нација крајем 2012. год.са ХИВ-ом живело 35,3 милиона особа.
СИДА или енглески АИДС је синдром стечене имунодефицијенције, то је полно преносива болест која представља последњи стадијум инфекције организма вирусом ХИВ-а, а карактерише је прогресивно слабљење имуно-система што појединце чини подложним широком спектру инфекција и тумора. Постоји разлика између појмова ХИВ позитивна особа и особа оболела од СИДЕ. То су две повезане али различите ствари које се често погрешно поистовећују. ХИВ позитивна особа је заражена вирусом ХИВ-а, али то још увек не значи да има СИДУ. До појаве болести може да прође временски период од 2-10 година. ХИВ позитивна особа може да изгледа потпуно здраво, способна за рад или било коју другу активност попут здравих особа.

Вирус се најчешће преноси полним путем, током незаштићеног сексуалног контакта са ХИВ позитивном особом без употребе кондома. Даље преко контакта са зараженом крвљу, коришћењем нестерилног прибора за убризгавање психоактивних супстанци, тетовирањем нестерилним прибором, преко менструалне крви итд. Бити заражен ХИВ-ом као што смо рекли не значи имати АИДС. АИДС је стање узнапредовале или завршне фазе ХИВ инфекције.

Овај датум се обележава сваког 1. децембра и представља прилику да се јавност информише о актуелној епидемиолошкој ситуацији како би се истакао значај превенције и раног откривања ХИВ инфекције, али и подстакла целокупна друштвена заједница на однос без осуда и дискриминације према инфицираним и оболелим особама.

Check Also

Помен Оливеру Ивановићу у Косовској Митровици

У Косовској Митровици, испред просторија странке ГИ СДП Оливер Ивановић, одржан је помен трагично страдалом …