Главна / Вести / Косово и Метохија / Уставни суд сутра одлучује о судбини Хотијеве владе

Уставни суд сутра одлучује о судбини Хотијеве владе

 

У косовском Уставном суду сутра ће бити одржана јавна седница у вези са уставношћу гласања посланика Етема Арифија, на захтев Самоопредељења, пошто је у моменту гласања за владу премијера Хотија Арифи био правоснажно осуђен на казну затвора.
Како преноси Економиа Онлајн, очекује се да ће рочиште почети у 10 сати, а биће одржано путем видео конференције.

“Јавној расправи која ће се одржати 2. децембра 2020. са почетком у 10 сати присуствоваће све заинтересоване стране укључене у случај. Због тренутне ситуације са пандемијом ковида-19, јавна расправа ће се одржати путем видео конференције и све припреме за њено одржавање су већ обављене“, саопштила је канцеларија за медије Уставног суда.

Суд је саопштио да странке нису затражиле одлагање рочишта и да ће детаљније информације објавити следећег дана.

Бивши председник косовског Уставног суда Енвер Хасани рекао је да уколико суд прогласи да је глас посланика Арифија за владу Авдулаха Хотија био неважећи, Аљбин Курти ће се вратити на положај на којем је био.

Све расправе биће отворене за јавност, осим ако је такво изузеће потребно ради сигурности било које од страна или њихових представника, или због одржавања јавног реда и сигурности.

Укључене стране ће 2. децембра добити прилику да укратко изнесу своје аргументе кроз презентације.

Требало би да се ограниче на чињенице и важна питања везана за случај.

Председавајући може ограничити временски период за ову презентацију за сваку странку, док судије током саслушања не постављају питања представницима странака или директно било којој странци.

По завршетку рочишта, Суд ће се повући на разматрање.

Етем Арифи био је један од 61 посланика који су гласали за избор Хотијеве владе.

За странку Аљбина Куртија, која је изгубила власт, глас посланика Ашкалијске странке неважећи је због чињенице да је правоснажном пресудом осуђен за корупцију.

Самоопредељење је због тога затражило тумачење Уставног суда, чија одлука може донети промену политичке ситуације на Косову.

Извор: Косово онлине

Check Also

Канцеларија за КиМ: Велики број грађана из српских средина на КиМ пријавио се за имунизацију

У српским срединама на Kосову и Метохији за вакцинацију против вируса Kовид 19 протекле недеље …